Ronde van Vlaanderen: de mooiste, veiligste én properste!

Op zondag 3 april is Oost-Vlaanderen opnieuw in de ban van de Ronde van Vlaanderen voor heren én dames. De dag ervoor, op zaterdag 2 april, rijden de wielertoeristen hun Ronde van Vlaanderen Cyclo. De voorbije twee jaar beleefden we Vlaanderens Mooiste voor het scherm of op de rollen, dit jaar opnieuw op en langs het parcours. De gouverneur brengt de belangrijkste vuistregels voor de supporters graag nog eens onder de aandacht en voegt er dit jaar een extra oproep aan toe: laat geen afval rondslingeren. Zo maken we van deze Ronde niet alleen de mooiste en de veiligste, maar ook de properste.

De Ronde van Vlaanderen is een echt wielermonument, maar ook op het vlak van veiligheid staat de organisatie prominent aan de top. Niet alleen de koers, maar ook het randgebeuren moet in goede banen worden geleid. De multidisciplinaire coördinatie van die veiligheidsketen ligt in handen van de gouverneur van Oost-Vlaanderen. Alle veiligheidspartners zijn samen met de organisatie al maanden aan het werk. Tijdens het wielerweekend van 2 en 3 april doen zij echter ook een beroep op de wielersupporters.

Vijf vuistregels voor de supporters!
  1. Wees een heer in het verkeer. Respecteer de wegcode en de snelheidslimieten.
  2. Sta niet op gevaarlijke punten en let goed op wanneer je het parcours oversteekt.
  3. Kies voor veilig en duurzaam vervoer: maak gebruik van de fiets, de extra treinen of de shuttlebussen vanop de randparkings.
  4. Groot gelijk dat je nuchter rijdt. Ook zonder alcohol wordt de koers een feest.
  5. En… laat geen afval rondslingeren!

Om zogenaamde 'afsnijders' (supporters die verschillende passages van de wielrenners willen meepikken) te ontraden, worden er op zondag in de regio snelheidscontroles georganiseerd, net als alcoholcontroles. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) voert op zondag 3 april een sensibiliseringscampagne rond alcohol en drugs in het verkeer. Onder het motto ‘Groot gelijk dat je nuchter rijdt’ spreken zij chauffeurs op de randparkings aan om hun verantwoordelijkheid te nemen door geen alcohol en/of drugs te gebruiken en na afloop van de Ronde iedereen veilig naar huis te brengen. Wie dit belooft, krijgt een ‘Groot Gelijk dat je nuchter rijdt – beloofd’-polsbandje dat hen de ganse dag zal herinneren aan deze belofte. Bij vertrek kunnen de chauffeurs die dat willen zich door vrijwilligers van de VSV laten checken met een alcoholsensor (snuffelaar). Wie negatief test, kan zijn/haar gegevens achterlaten en maakt kans op mooie koersprijzen, geschonken door Flanders Classics, Stad Oudenaarde, Bioracer en de gouverneur.

Ook de properste!

Alle betrokken lokale besturen ontvingen een modelbesluit om een tijdelijke politieverordening in het leven te roepen. Met dit eenvormig instrument kunnen lokale besturen gepaste veiligheidsmaatregelen nemen en kregen ze zicht op 113 randevenementen die naar aanleiding van de Ronde van Vlaanderen op hun grondgebied worden georganiseerd. Alle organisatoren van deze evenementen kregen een verbod op het serveren van dranken in recipiënten voor eenmalig gebruik. Een bewuste keuze van alle betrokken steden en gemeenten en de organisatie om de afvalberg te verkleinen.

Al vele jaren bouwt organisator Flanders Classics aan het milieuvriendelijke karakter van de wielersport, zet We Ride Flanders in op sensibilisering van de 16.000 deelnemers aan de Cyclo met de campagne ‘We care about cycling’, en zorgen de betrokken steden en gemeenten voor voldoende afvaleilanden op de verschillende locaties. Dit jaar lanceren deze partners ook een gezamenlijke preventiecampagne i.s.m. Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. Bezoekers en deelnemers worden ter plaatse én vooraf bewust gemaakt van het feit dat vuilnis niet op de grond hoort. De visuals zullen komend weekend op en langs het parcours te zien zijn, maar worden ook door de organisatoren en alle betrokken steden en gemeenten online verspreid.