KMI kondigt code oranje af: telefoonnummer 1722 geactiveerd

Veiligheid Noodplanning

Het KMI kondigt voor vrijdagnamiddag code oranje voor onweer af. Het telefoonnummer 1722 werd geactiveerd als je de brandweer nodig hebt, maar er niemand (potentieel) in levensgevaar is.

Code oranje houdt in dat er een verspreide kans is op hevig onweer met mogelijke overlast op verscheidene plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen vrij grote schade veroorzaken aan gebouwen en wateroverlast veroorzaken. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen. Wees op je hoede en begeef je zo weinig mogelijk in het verkeer.

Wanneer 1722 bellen of online brandweerhulp aanvragen?

Als je tijdens noodweer brandweerbijstand nodig hebt, maar er niemand potentieel in gevaar is, kan je tijdens het noodweer online een melding aanmaken ofwel het nummer 1722 bellen. Denk aan grote schade aan je dak of water in je kelder. Deze problemen zijn heel vervelend en kunnen voor jou op dat moment dringend zijn, maar tijdens noodweer bel je hiervoor niet naar 112, zodat de lijn vrij blijft voor mensen die mogelijk in levensgevaar zijn.

Wanneer het noodnummer 112 bellen bij noodweer?

Tijdens noodweer mag je enkel naar het noodnummer 112 bellen voor gevallen waarbij iemands leven in gevaar kan zijn. Als je dringend een ziekenwagen nodig hebt, als je huis in brand staat of dreigt in te storten of als er op een drukke weg een risico is op een auto-ongeluk bijvoorbeeld.