Een treinramp met gevaarlijke stoffen, een brand in een woonzorgcentrum, overstromingen, een grieppandemie, een ontploffing in een Seveso-bedrijf, … een noodsituatie kan altijd uitbreken. Samen met de vertegenwoordigers van de 5 disciplines coördineert de gouverneur bij de afkondiging van een provinciale fase de hulpverlening, het optreden van de verschillende hulpdiensten en neemt ze de nodige maatregelen. Naast de bestrijding van rampen is ook preventieve noodplanning een belangrijke taak van de gouverneur.
Zowel op de plaats van de crisis als op bestuurlijk niveau wordt de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten gecoördineerd.
Rampoefeningen hebben als doel de ‘papieren’ noodplannen uit te testen in een oefenomgeving. Er zijn heel wat soorten oefeningen: alarmeringsoefening, communicatieoefening, tafeloefening, terreinoefening enzovoort. Ze simuleren een crisissituatie en laten toe dat de disciplines elkaar op voorhand beter leren kennen en met elkaar leren samenwerken. De voorbereiding en de coördinatie van rampenoefeningen behoren tot de taken van de gouverneur.
De gouverneur zit de provinciale veiligheidscel voor. Deze provinciale veiligheidscel is samengesteld uit de provinciaal noodplanningscoördinator, een vertegenwoordiger van elke discipline en van de gerechtelijke overheid en experten. Zij geven advies over de op te stellen noodplannen, het oefenbeleid, de risicoanalyse, het evalueren van noodsituaties enzovoort. Daarnaast bespreekt men in de veiligheidscel bepaalde thema’s, bv. het gebruik van het digitaal informatieplatform, het verwittigingssysteem Be-Alert, de bijzondere risico’s zoals terrorisme, gevangenissen, de kerncentrale, Seveso-bedrijven, …
In een noodsituatie circuleert er veel informatie, zeker op internet. Het is soms moeilijk om onderscheid te maken tussen nuttige en bijkomstige informatie, tussen actuele informatie en verouderde informatie, of zelfs tussen geruchten en bewezen feiten. Volg daarom de officiële communicatiekanalen van jouw gemeente, provincie of lokale interventiediensten (politie, brandweer) om zeker te zijn dat je steeds de juiste informatie ontvangt.
Federale dienst van de gouverneur van Oost-Vlaanderen
Federaal huis, Kalandeberg 1, 9000 Gent
09 269 82 72
veiligheid.ovl@ibz.fgov.be
Ga naar de website van het Nationaal Crisiscentrum
Kom meer te weten over hoe je je kan voorbereiden op een noodsituatie