Een treinramp met gevaarlijke stoffen, een brand in een woonzorgcentrum, overstromingen, een pandemie, een ontploffing in een bedrijf waar gevaarlijke stoffen worden verwerkt, … een noodsituatie kan altijd uitbreken. Samen met de vertegenwoordigers van de 5 disciplines coördineert de gouverneur bij de afkondiging van een provinciale fase de hulpverlening en neemt ze de nodige maatregelen. Naast crisisbeheer is ook noodplanning een belangrijke taak van de gouverneur.
Zowel op de plaats van de crisis als op bestuurlijk niveau wordt de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten gecoördineerd.
Rampoefeningen hebben als doel de ‘papieren’ noodplannen uit te testen en de procedures in te oefenen. Er zijn heel wat soorten oefeningen: alarmeringsoefeningen, communicatieoefeningen, tafeloefeningen, terreinoefeningen enzovoort. Ze simuleren een crisissituatie en laten toe dat de disciplines elkaar op voorhand beter leren kennen en met elkaar leren samenwerken. De voorbereiding en de coördinatie van rampenoefeningen behoren tot de taken van de gouverneur.
De gouverneur zit de provinciale veiligheidscel voor. Deze provinciale veiligheidscel is samengesteld uit de directeur noodplanning, vertegenwoordigers van alles disciplines en van de gerechtelijke overheid en experten. Zij geven advies over de op te stellen noodplannen, het oefenbeleid, de risicoanalyse, het evalueren van noodsituaties enzovoort. Daarnaast bespreekt men in de veiligheidscel bepaalde thema’s, bv. het gebruik van het digitaal informatieplatform, het verwittigingssysteem Be-Alert, de bijzondere risico’s zoals terrorisme, gevangenissen, de kerncentrale, Seveso-bedrijven, …
Federale dienst Gouverneur Oost-Vlaanderen
Noodplanning
Federaal huis, Kalandeberg 1, 9000 Gent
09 235 59 22
veiligheid.ovl@ibz.be