Oost-Vlaanderen

Het oosten, daar waar de zon elke dag opkomt!

“Of je nu in een gemeente of in een stad woont, daar kan je over discussiëren, maar iedereen woont wel in een Provincie. En in Oost-Vlaanderen woont iedereen in deze Provincie, de numero uno voor wie hier woont."

"Deze Provincie waar meer bloemen groeien dan ergens anders, met de havens, de polders en de wateringen, de rivieren en de kreken, de Provincie met de kasseien en de steile hellingen, met de historische steden, de dorpen en de kastelenroutes, met de jaarmarkten en de musea; de Provincie met de streekgerechten en de carnavalsstoeten, met de bedrijvencentra, de ambachtslieden en de dorpswinkels, de Provincie met de ziekenhuizen en de hulpverleners en de welzijnswerkers, de Provincie met de snelwegen en de trage wegen, met de parken en de bossen. Maar ook de Provincie die zoals alle andere met ruimtelijke planningsvragen zit, die met klimaatuitdagingen en mobiliteitsvraagstukken kampt; de Provincie met het tweede hoogste aantal Seveso-bedrijven; de Provincie met de institutionele switch van de voorbije jaren en de identiteitsdiscussie die daarmee als intermediair bestuur samenhing.

In tegenstelling tot de West-Vlamingen, Limburgers en Antwerpenaren heeft de Oost-Vlaming minder een eigen ‘smoel’. Maar… dat is geen nadeel. In tegendeel. Mijn lievelingssong van U2 vat het goed samen: ‘One, but not the same.’ Eén in verscheidenheid. Daarom zeg ik: We mogen best wel wat meer panache hebben, hier in Oost-Vlaanderen. Een beetje elan en – als ik het op zijn Oost-Vlaams mag uitdrukken -  een beetje meer poer kan geen kwaad, integendeel. Het gevoel van ‘‘Het daghet in het Oosten’ –  het oosten, daar waar de zon elke dag opkomt!”

De provincie in enkele cijfers

Inwoners volgens Rijksregister
1.546.141

Rijksregister  |  2022

Actieve ondernemingen

2012110.7672022155.314

Statbel |  2012, 2022

60
Steden en gemeenten

+5000
km fietsroutes

+2000
km wandelroutes

6
hulpverleningszones

12
eerstelijnszones

17
huisartsenkringen

27
politiezones

4
vervoersregio’s

2
havens

Wat doet het provinciebestuur?