PARTNERPAGINA

Over last op recreatiedomeinen gesproken!

Context

De omzendbrief 'Overlast in recreatiegebieden en recreatiezones' van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (2021) (incl. toolbox) stuurde aan op een geïntegreerde en integrale aanpak van overlast op recreatiezones door alle bestuurlijke actoren. Aan de gouverneur werd gevraagd om in samenwerking met alle actoren met coördinerende en inspirerende acties een geïntegreerde en integrale aanpak uit te werken.

Plan van aanpak

De gouverneur en haar federale dienst hebben vanuit een organisatorische scope de verschillende actoren (administraties, besturen, uitbaters,…) voorzien van een kader tot gerichte beeldvorming en tools om de ingrepen die verschillende overlastvormen kunnen reduceren te optimaliseren. De inzichten, noden en kennis werden o.a. gehaald uit een case study (in samenwerking met Provinciaal Domein Puyenbroeck). Hieruit ontstonden tools en technieken die vervolgens werden gedeeld met alle actoren in de provincie Oost-Vlaanderen. De federale dienst van de gouverneur staat gedurende de zomermaanden in voor de ‘intake’ van alle relevante informatie van de verschillende recreatiedomeinen op het grondgebied, met als doel een snelle exploitatie van de informatie en een brede informatiedeling. Dit maakt ook een globale eindevaluatie na het zomerseizoen mogelijk. Er wordt samengewerkt met de lokale en federale politie, het parket en de uitbaters van de recreatiedomeinen in Oost-Vlaanderen. Bij incidenten organiseert de gouverneur indien nodig een crisisoverleg met de desbetreffende actoren om na te gaan of bijkomende maatregelen zich opdringen.

Tools

De tools werden met alle relevante actoren op het grondgebied van Oost-Vlaanderen gedeeld en stelden die actoren in staat om een beeld te vormen van de huidige situatie en vervolgens snel te schakelen naar gerichte ingrepen en gericht (aan)melden.

Downloads

Algemeen werkingskader: Interface

Visie op aanpak organisatorische ingrepen vanuit klantenperspectief: Fiche 1 - Customerjourney

Tool tot het uitvoeren van een swot-analyse: Fiche 2 - Swotofem

Tool om bezoekersstromen te beheersen: Fiche 3 - Dimice

Meldingstools: Fiche 4 - IDF

Meldingstool: Fiche 5 - ODF

Tool om de ingrepen ter reductie van overlast te optimaliseren: EHBOverlast

How 2 start: tafeloefening (TTX)

Draaiboek TTX - 'SODA'

Dit is een formatdraaiboek voor een TTX. Een oefening heeft maar kans op slagen als men alle belangrijke aspecten bestrijkt en deze ook vat in een draaiboek. Op deze wijze zal de oefening een concreet en transparant traject doorlopen en kan men achteraf achterhalen of de doelstellingen werden bereikt. Wij vestigen de aandacht op de (obligate) verwijzingen onderaan iedere pagina: deze duidelijke inhoudelijke verwijzingen naar ‘oefenen’ en een ‘contactpersoon’ (nominatief met contactgegevens) zullen ervoor zorgen dat afgedrukte exemplaren van het draaiboek geen eigen leven gaan leiden en mogelijks aanleiding geven tot ernstige ophef, vervelende vragen en verkeerde assumpties.

How 2 start: incidenten evaluatie (IE)

Tips om de impact van incidenten in te dammen: DAM

Contact

Federale dienst Gouverneur Oost-Vlaanderen
Brandweer en Politie
Federaal Huis (Kalandeberg 1, 9000 Gent)
frederik.vanbelle@ibz.fgov.be I 09 267 88 27
geert.geenens@ibz.fgov.be I 09 269 82 74