Verdelging Aziatische hoornaar: zo werkt het in Oost-Vlaanderen

Brandweer

De Aziatische hoornaar vormt een gevaar voor de landbouw en de biodiversiteit en kan hinderlijk zijn voor de burger. In de provincie Oost-Vlaanderen werden er onder coördinatie van de gouverneur afspraken gemaakt tussen de brandweer, RATO vzw en Vespawatch om de exotische wespensoort zo efficiënt mogelijk te verdelgen.

Zo werkt het in Oost-Vlaanderen:

De voorbije jaren werd geprobeerd om alle nesten van Aziatische hoornaars te verdelgen. De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die onze inheemse insectensoorten bedreigt. Ondanks de inspanningen is het duidelijk dat de Aziatische hoornaar gevestigd is. Uitroeien is onmogelijk geworden.

Wat is het verschil tussen een primair en een secundair nest?

Een Aziatische hoornaar maakt twee soorten nesten: een primair nest (zie foto, links) in het voorjaar en een secundair nest (zie foto, rechts) vanaf augustus. Secundaire nesten hangen meestal op grote hoogte (>10m) en hebben een doormeter van 80cm of meer. Vooral die secundaire nesten zijn belangrijk om te verdelgen. Hoe meer secundaire nesten overleven, hoe meer Aziatische hoornaars er een jaar later zullen zijn. Deze secundaire nesten worden vaak pas zichtbaar als de bladeren van de bomen vallen.

(c) M. Segers & Ovillegas

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3 centimeter groot. Het insect is overwegend zwart van kleur met een geel-oranje band op het achterlijf. De uiteinden van de poten zijn opvallend geel.  Helaas verwarren veel mensen de Europese hoornaar met de Aziatische hoornaar. De Europese hoornaar ziet er gevaarlijk uit, maar is zachtaardig en enorm nuttig.