De Ronde op haar Paasbest!

Op paaszondag 31 maart weerklinkt het startschot van de 108ste Ronde van Vlaanderen. De dag ervoor, op zaterdag 30 maart, wagen de wielertoeristen zich aan het parcours. Veiligheidsdiensten, lokale besturen en de organisatie, onder coördinatie van de gouverneur van Oost-Vlaanderen, zijn voorbereid om er samen een veilig en geslaagd Rondeweekend van te maken. Ze rekenen daarbij uiteraard ook op de supporters.

Veiligheid voorop naar aanleiding van Vlaanderens Mooiste die elk jaar een massa volk op de been brengt. Die veiligheidsketen wordt naar jaarlijkse gewoonte bovenlokaal en multidisciplinair gecoördineerd door de gouverneur van Oost-Vlaanderen, in nauwe samenwerking met de burgemeesters, de veiligheidsdiensten en de organisatoren. Samen nemen ze verschillende veiligheidsmaatregelen om er voor iedereen een sportief feest van te maken.

De bestuurlijke overheden, veiligheidsdiensten en organisatoren rekenen ook op de supporters en herinneren daarom aan deze vuistregels langs het parcours:

  1. Respecteer de wegcode, de tijdelijke verkeersmaatregelen en de snelheidslimieten.
  2. Tussen de rode en de groene vlag is het wegdek voorbehouden voor de renners: sta niet op gevaarlijke punten, steek niet zomaar over.
  3. Breng geen glas mee langs het parcours.
  4. Kies voor veilig en duurzaam vervoer: maak gebruik van de fiets, de extra treinen en/of de pendelbussen. Plan jouw reis via www.rondevanvlaanderen.be
  5. Groot gelijk dat je nuchter rijdt. Spreek op voorhand af hoe je veilig thuis geraakt.
  6. Maak van Vlaanderens Mooiste ook de Properste. Laat geen afval rondslingeren.
  7. De koers in goede banen leiden, dat verdient respect. Volg de richtlijnen van de veiligheidsdiensten en signaalgevers altijd op.

“Oost-Vlaanderen is klaar om de Ronde opnieuw met open armen te ontvangen. Samen met de betrokken lokale besturen, veiligheidsdiensten en organisatoren werden de nodige veiligheidsmaatregelen genomen om de massa supporters langs het parcours een sportief volksfeest te bezorgen. Dit jaar zetten we ook technologische hulpmiddelen in. Aan de hand van telecomdata meten we op zes hotspots langs het parcours het aantal aanwezigen doorheen de volledige dag. Samen met de ogen op het terrein zal deze informatie ons toelaten om onze aanpak inzake crowdcontrol te professionaliseren. Maar we rekenen uiteraard ook steevast op de supporters. Breng geen glas mee langs het parcours. Respecteer de tijdelijke verkeersmaatregelen, de snelheidslimieten en spreek op voorhand af hoe je veilig thuis geraakt met de wagen. Tussen de rode en de groene vlag begeef je je niet op het wegdek. En bovenal: de koers in goede banen leiden, dat verdient respect. Volg de richtlijnen van de veiligheidsdiensten en signaalgevers altijd op. Dit wordt de Ronde op haar Paasbest!”

Gouverneur Carina Van Cauter