Een (gratis) coronatest na 1 juli: werkwijze

Corona

Als je wil reizen deze zomer (binnen de Europese Unie), dan zal dat vaak niet kunnen zonder PCR-test. Zo'n test is in dat geval betalend. Vanaf 1 juli kan iedere Belg die nog niet (volledig) gevaccineerd is echter 2 keer een gratis PCR-test laten afnemen.

Reizen binnen de EU: het COVID-certificaat

Vanaf 1 juli is het mogelijk om vrij en veilig te reizen binnen de Europese Unie aan de hand van het COVID-certificaat, ook wel het EU Digitaal COVID-19 certificaat genoemd. Het COVID-certificaat is een bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd, negatief op corona werd getest of van corona is hersteld. Eigenlijk gaat het dus om drie verschillende soorten certificaten: een vaccinatiecertificaat, een testcertificaat of een herstelcertificaat. Het COVID-certificaat zou volgens afspraak vanaf 1 juli 2021 bruikbaar worden in alle EU-lidstaten en is digitaal opvraagbaar. Het vaccinatiecertificaat kan op vraag ook per post toegestuurd worden.

Meer info over het COVID-certificaat

Een (gratis) PCR-test: hoe?

Omdat nog niet iedereen (volledig) gevaccineerd is, zullen heel wat mensen die vanaf 1 juli veilig willen reizen een PCR-test - die test met het staafje in de neus - moeten laten afnemen. Hoe ga je te werk?

  • Vanaf 26 juni kan iedereen zelf een code aanmaken voor een test via de personal health viewer op mijngezondheid.be. Met die code kan je vervolgens een afspraak maken in een testcentrum. Ook voor kinderen die op hetzelfde adres wonen kunnen ouders op die manier een code aanmaken.
  • Op dezelfde website vind je de locaties van de afnamepunten, zowel van de reguliere test- en triagecentra als van andere plaatsen (bv. ziekenhuizen of labo’s) waar je terecht kan voor een PCR-test. Een afspraak maken kan online, maar ook telefonisch. Ook het resultaat van de PCR-test is via deze website beschikbaar.

Testen om een vertrek op reis mogelijk te maken, zijn betalend en dus ten laste van de reiziger (maximumprijs van 55 euro). Testen bij een terugkeer uit een rode zone blijven terugbetaald. De burger krijgt een activatiecode na het invullen van een Passenger Location Form. Vanaf 1 juli tot eind september kan iedere Belg die nog niet volledig gevaccineerd is echter 2 keer een gratis test laten afnemen. Ben je wel al gevaccineerd, maar zijn er nog geen twee weken verstreken sinds je tweede prik? Ook dan heb je recht op een gratis test. Wie het vaccin weigerde, krijgt geen gratis testen. De speciale code (opgelet: slechts 10 dagen geldig) kan eveneens aangevraagd worden via de personal health viewer op mijngezondheid.be (vanaf 26 juni). Ook met die code kan je een afspraak maken in een testcentrum.

Tip: maak je een afspraak voor een test in het kader van een vakantie naar het buitenland, hou dan rekening met het tijdstip waarop je aankomt op je vakantiebestemming. Een PCR-test is geldig tot maximaal 72 uur na afname. Let op, het labo heeft ook tijd nodig om de test te verwerken.