De mooiste, de veiligste en de properste!

Veiligheid

Op zondag 3 april is Oost-Vlaanderen opnieuw in de ban van de Ronde van Vlaanderen voor heren én dames. De dag ervoor, op zaterdag 2 april, rijden de wielertoeristen hun Ronde van Vlaanderen Cyclo. De voorbije twee jaar beleefden we Vlaanderens Mooiste voor het scherm of op de rollen. Dit jaar kan het opnieuw op en langs het parcours. De veiligheidsmaatregelen die naar aanleiding van dit wielerweekend worden uitgerold, werden toegelicht op een persconferentie in Oudenaarde, in aanwezigheid van gouverneur Carina Van Cauter, burgemeester Marnic De Meulemeester (Oudenaarde), Tomas Van Den Spiegel (Flanders Classics) en Carl Vansteenkiste (Peloton).

De Ronde van Vlaanderen is een echt wielermonument, maar ook op het vlak van veiligheid staat de organisatie prominent aan de top. Niet alleen de koers, maar ook het randgebeuren moet in goede banen worden geleid. De multidisciplinaire coördinatie van die veiligheidsketen ligt in handen van de gouverneur van Oost-Vlaanderen.

“Wie elkaar kent, werkt beter samen", vertelt Carina Van Cauter, gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen. De twee voorbije succesvolle corona-edities hebben het nut van deze multidisciplinaire bovenlokale coördinatie bewezen. Dit jaar fietsen we verder op ingeslagen wegen. Alle betrokken lokale besturen ontvingen een modelbesluit om een tijdelijke politieverordening in het leven te roepen. Met dit eenvormig instrument creëerden de betrokken steden en gemeenten 14 veiligheidszones. Dat zijn duidelijk afgebakende gebieden waar bijkomende veiligheidsmaatregelen noodzakelijk zijn. Denk aan hellingen en kasseistroken, waar traditiegetrouw veel mensen op een beperkte ruimte samenkomen. Ze kregen ook zicht op 113 randevenementen. Alle organisatoren van deze evenementen kregen een verbod op het serveren van dranken in recipiënten voor eenmalig gebruik. Een bewuste keuze van alle betrokken partners in functie van het verkleinen van de afvalberg.”

Ook de lokale en federale politie zijn op 2 en 3 april opnieuw op post. Om zogenaamde 'afsnijders' (supporters die verschillende passages van de wielrenners willen meepikken) te ontraden, worden er op zondag in de regio ook snelheidscontroles georganiseerd, net als alcoholcontroles.

Vijf vuistregels voor de wielersupporters!
  1. Wees een heer in het verkeer. Respecteer de wegcode en de snelheidslimieten.
  2. Sta niet op gevaarlijke punten en let goed op wanneer je het parcours oversteekt.
  3. Kies voor veilig en duurzaam vervoer: maak gebruik van de fiets, de extra treinen of de shuttlebussen vanop de randparkings.
  4. Groot gelijk dat je nuchter rijdt. Ook zonder alcohol wordt de koers een feest.
  5. En… laat geen afval rondslingeren!
Groot gelijk dat je nuchter rijdt: beloofd!?

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) voert op zondag 3 april een sensibiliseringscampagne rond alcohol en drugs in het verkeer. Onder het motto ‘Groot gelijk dat je nuchter rijdt’ spreken zij chauffeurs op de randparkings aan om hun verantwoordelijkheid te nemen door geen alcohol en/of drugs te gebruiken en na afloop van de Ronde iedereen veilig naar huis te brengen. Wie dit belooft, krijgt een ‘Groot Gelijk dat je nuchter rijdt – beloofd’-polsbandje dat hen de ganse dag zal herinneren aan deze belofte. Bij vertrek kunnen de chauffeurs die dat willen zich door vrijwilligers van de VSV laten checken met een alcoholsensor (snuffelaar). Wie negatief test, kan zijn/haar gegevens achterlaten en maakt kans op mooie koersprijzen, geschonken door Flanders Classics, Stad Oudenaarde, Bioracer en de gouverneur.

Meer info

Ook de properste!

“De Ronde van Vlaanderen, de hoogmis van het wielrennen, brengt een serieuze volksverhuizing van supporters met zich mee", zegt Marnic De Meulemeester, burgemeester van Oudenaarde. "Het epicentrum ligt in de Vlaamse Ardennen, gekend voor haar prachtige panorama’s en glooiende landschappen. Vooral populaire heuvels zoals de Koppenberg, Paterberg en de Oude Kwaremont, maar ook de eindmeet te Oudenaarde worden dan overspoeld door dagjestoeristen. En waar zoveel mensen samen zijn, is er helaas ook veel afval. De organisator en verschillende gemeentebesturen hebben de handen in elkaar geslagen met het doel om van Vlaanderens Mooiste, ook Vlaanderens Properste te maken. Hiervoor werd een traject opgezet met Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG."

Al vele jaren bouwt organisator Flanders Classics aan het milieuvriendelijke karakter van de wielersport, zet We Ride Flanders in op sensibilisering van de 16.000 deelnemers met de campagne ‘We care about cycling’, en zorgen de betrokken steden en gemeenten voor voldoende afvaleilanden op de verschillende locaties. Dit jaar zal Flanders Classics in verschillende fanzones ecoteams inzetten om al tijdens het evenement afval op te ruimen en mensen te sensibiliseren en zal in samenwerking met OVAM een team ingezet worden om toeschouwers er op te wijzen dat elke vorm van afval op de grond gooien zwerfvuil is en dus bij wet verboden is.

Verspreid de boodschap: laat geen afval rondslingeren

In opdracht van Flanders Classics, We Ride Flanders en Stad Oudenaarde ontwikkelde Mooimakers visueel materiaal om de bezoekers en deelnemers ter plaatse én vooraf bewust te maken dat vuilnis niet op de grond hoort. Deze visuals zullen komend weekend op en langs het parcours te zien zijn, maar worden ook door de organisatoren en alle betrokken steden en gemeenten online verspreid.

Download het beeldmateriaal

De Ronde beleven in Oudenaarde?

Voor het tiende jaar op rij is Oudenaarde de fiere aankomststad. Er staat in Oudenaarde dan ook heel wat op het programma. Nieuw dit jaar: de Markt maakt op zondag 3 april vanaf 19 uur plaats voor het After Event met muziek en sfeer, terwijl de horeca haar deuren opent voor drankjes en hapjes. Een pak amusement verzekerd! 

Ontdek het programma

www.derondeinoudenaarde.be

Dubbel koersplezier

“Niet alleen wij als organisatie, maar ook de wielerfans kijken enorm uit naar zondag 3 april", weet Tomas Van Den Spiegel, CEO van organisator Flanders Classics. "Eindelijk kunnen we weer allemaal samen van de koers genieten. We zijn blij om opnieuw onze fanzones te mogen aankondigen. Van Antwerpen tot Oudenaarde hebben we officiële zones en Dorpen van de Ronde waar de supporter de koers weer vanop de eerste rij kan beleven. In de heuvelzone gaat het dan specifiek om de Koppenberg, Oude Kwaremont en Paterberg. We willen niet alleen iedereen oproepen om vooraf zeker goed onze mobiliteitsinformatie te checken, maar vooral om na de wedstrijd van de mannen ook te genieten van de passage van de vrouwen en dus dubbel koersplezier mee te pikken. Dat zal na twee jaar ongetwijfeld heel veel deugd doen.”

Mobiliteit

Kom je op zondag 3 april naar de Ronde? De NMBS zet dit jaar opnieuw extra treinen in en is er ook een uitgebreid aanbod om met de vaste dienstregeling tot aan jouw bestemming te geraken. In Oudenaarde legt organisator Flanders Classics samen met de Provincie Oost-Vlaanderen, de stad Oudenaarde en De Lijn gratis pendelbussen in om de bezoekers vanaf publiekparkings naar de zone Oude Kwaremont – Paterberg, Kruisberg – Hotond en de aankomstzone te brengen.

Meer info

Fanguide

Download de fanguide met wedstrijdinformatie en ontdek alles wat je moet weten om van dit monument een echt wielerfeest te maken.

Meer info

We Ride Flanders

“Drie jaar na de laatste volwaardige We Ride Flanders kijken alweer 16.000 sportieve fietsers zelf ook meer dan ooit uit naar hun hoogtepunt van het jaar", zegt Carl Vansteenkiste van Peloton, de organisator van de Ronde van Vlaanderen Cyclo. "De honger bij de deelnemers is groot. We willen er dan ook als organisator voor zorgen dat iedereen in de beste omstandigheden zijn of haar eigen Ronde kan afwerken. We hebben opnieuw tal van sensibiliserende acties die we aan alle deelnemers communiceren, zowel rond veiligheid als rond afval en het beperken van overlast. Als grootste recreatief fietsevenement van het land moet deze We Ride Flanders een echt feest zijn, voor al wie fietst, maar ook voor al wie langs het parcours woont.”

Meer info

Contact

Sarah De Moor
woordvoerder gouverneur Oost-Vlaanderen
0474 798 359
persdienst.gouverneur@oost-vlaanderen.be
 

Eva Roels
Stad Oudenaarde
0471 860 315
Eva.Roels@oudenaarde.be


Annelore Cleuren
Flanders Classics
0494 35 82 32
Annelore.Cleuren@flandersclassics.be

Gert Van Goolen
woordvoerder Peloton
0473 97 32 69
gert.vangoolen@golazo.com