Reizen binnen EU met COVID-certificaat vanaf 1 juli

Corona

Vanaf 1 juli is het mogelijk om vrij en veilig te reizen binnen de Europese Unie aan de hand van het COVID-certificaat, ook wel het EU Digitaal COVID-19 certificaat genoemd. Dat certificaat is vanaf vandaag beschikbaar in België, en kan vanaf 1 juli effectief gebruikt worden. Reis je voor 1 juli, dan blijven de oude regels nog van kracht.

Het COVID-certificaat is een bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd, negatief op corona werd getest of van corona is hersteld. Eigenlijk gaat het dus om drie verschillende soorten certificaten: een vaccinatiecertificaat, een testcertificaat of een herstelcertificaat. Het COVID-certificaat zou volgens afspraak vanaf 1 juli 2021 bruikbaar worden in alle EU-lidstaten en is digitaal opvraagbaar. Het vaccinatiecertificaat kan op vraag ook per post toegestuurd worden.

Opgelet: je doet er sowieso goed aan de regels van het land van bestemming voor vertrek na te kijken. Je vindt reisadvies op de Europese website Reopen Europe of op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse zaken. Én je moet rekening houden met de regels bij terugkomst naar België.

Ik vertrek op reis: wat moet ik doen?

Ik keer terug: wat moet ik doen?

Alle informatie over het COVID-certificaat

www.vlaanderen.be/covid-certificaat

Je kan met jouw vragen ook terecht bij de Vlaamse helpdesk op het nummer 078 78 78 50 (bereikbaar op weekdagen van 9u tot 19u).

Meer info over veilig reizen

www.info-coronavirus.be/nl/veilig-reizen/