Staatsbezoek #LUXBEL24

Internationaal

Op uitnodiging van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin brachten Hunne Koninklijke Hoogheden de Groothertog en Groothertogin van Luxemburg een meerdaags staatsbezoek aan België. Op woensdag 17 april 2024 mocht de gouverneur het gezelschap in Oost-Vlaanderen verwelkomen.

België en Luxemburg zijn dankzij de koninklijke familiale banden, maar ook historisch, economisch, cultureel en maatschappelijk nauw met elkaar verbonden. Dit staatsbezoek toont aan dat beide landen willen blijven investeren en samenwerken in domeinen als duurzame economische ontwikkeling, e-health, ruimtevaart, defensie, en onderwijs.

De dag in Oost-Vlaanderen startte met een bezoek aan fusiehaven North Sea Port en de Belgische motorenbouwer Anglo Belgian Corporation (ABC) in Gent. Het bedrijf dat gesticht werd in 1912 bouwde zich om tot een succesvolle moderne internationale onderneming in de productie van performante waterstof- en multi-fuel scheepsmotoren, met nadruk op hernieuwbare energie, circulariteit en duurzaam ondernemen.

Voor een thematische lunch rond arbeidsmarktdynamieken werd de delegatie uitgenodigd in het nieuwe Provinciehuis. Daar sprak gouverneur Carina Van Cauter de delegatie officieel toe: "Dames en heren, de wereld wordt steeds kleiner, doch de uitdagingen steeds groter zo lijkt het. Het is cruciaal om over de muren heen te kijken en samen te werken. Mondiaal, Europees, maar zeker ook tussen buurlanden binnen de Benelux. Laat dit staatsbezoek een bevestiging zijn van de bestaande samenwerking, maar eveneens een motivatie om de samenwerking nog verder te versterken. Want wie kan delen, die kan vermenigvuldigen."

Na de lunch bezocht de Koningin samen met de Groothertog en Groothertogin de Sint-Baafskathedraal en het Lam Gods, waarvan de laatste restauratiefase momenteel loopt. Vervolgens maakte de Groothertog kennis met het bedrijf Jan De Nul in Aalst, een cruciale speler in de energietransitie dankzij de expertise in onderzeese leidingen en offshore windenergie.