35 bestuurders zonder geldig rijbewijs tijdens Verkeersveilige Dag

Politie

Tijdens de Verkeersveilige Dag op dinsdag 27 februari 2024, een initiatief van de gouverneur van Oost-Vlaanderen en de procureur-generaal i.s.m. de lokale en federale politie, werden 35 bestuurders zonder een geldig rijbewijs uit het verkeer gehaald. Er werden ook 234 automobilisten betrapt op gsm-gebruik achter het stuur en 33 positieve speekseltesten afgenomen.

Met de Verkeersveilige Dag, een jaarlijks terugkerende actie die bewust op voorhand wordt aangekondigd, willen de initiatiefnemers automobilisten in de eerste plaats sensibiliseren rond de gevaren van vier grote killers in het verkeer: rijden onder invloed, het niet dragen van een gordel, afleiding (gsm-gebruik achter het stuur) en overdreven en onaangepaste snelheid. Op meer dan 120 plaatsen in de provincie werden door zo’n 160 politiemensen van de lokale en federale politie verkeerscontroles georganiseerd.

Resultaten

  • Rijden onder invloed van alcohol: 3 chauffeurs legden een positieve ademtest af, ofwel 0,1 % van de gecontroleerde bestuurders. Dat is hetzelfde resultaat als bij de actie van vorig jaar.
  • Rijden onder invloed van drugs: 33 chauffeurs legden een positieve speekseltest af, ofwel 1,17 % van de gecontroleerde bestuurders. Dat is een daling ter opzichte van de actie van vorig jaar (2,25%).
  • Er werden 3496 snelheidsovertredingen vastgesteld: 8,8 % van de gecontroleerde voertuigen reed te snel. Dat is een daling ten opzichte van de actie van vorig jaar (12,3 %).
  • Zowel voor het rijden zonder gordel, als gsm-gebruik achter het stuur en rijden zonder een geldig rijbewijs werd het hoogste aantal overtredingen in drie jaar tijd vastgesteld. Het gaat respectievelijk om 85, 234 en 35 inbreuken.

“Het is ontmoedigend dat in een dramatische week als deze – waarbij twee wielertoeristen die op het fietspad reden door een dronken chauffeur zonder geldig rijbewijs werden aangereden en het leven lieten- er bij een aangekondigde actie maar liefst 35 bestuurders zonder geldig rijbewijs uit het verkeer werden gehaald. De verkeersregels zijn ook de veiligheidsregels. Acties als de Verkeersveilige Dag blijven nodig om een mentaliteitswijziging mogelijk te maken. Ik bedank alle lokale politiezones en de federale politie voor hun inzet. Eerst sensibiliseren, daarna controleren en vervolgens bestraffen indien nodig. Die straffen moeten ook uitgevoerd worden. Het kan niet getolereerd worden dat de politie verbaliseert, de rechter een rijverbod uitspreekt, maar vervolgens wordt vastgelegd dat dit genegeerd wordt en men toch de weg opgaat. Daarom is het belangrijk dat er wordt nagedacht over het inzetten van bijkomende instrumenten om dat te controleren. Ik denk daarbij ook aan elektronisch toezicht als autonome straf in die gevallen waarbij een rijverbod wordt genegeerd. Desgevallend wordt rijden spijts verval zichtbaar en kan er onmiddellijk ingrepen worden.”

Gouverneur Carina Van Cauter

Meer info over de gevaren

www.veiligverkeer.be/veilig-rijden