Blijf je beschermen tegen COVID-19!

Corona

In september en oktober krijgt elke volwassene in Vlaanderen de kans om met een herfstvaccinatie zijn bescherming tegen COVID-19 te versterken. De herfstprik wordt aanbevolen voor de meest kwetsbare mensen en voor wie in de zorgsector werkt, en valt te overwegen voor alle volwassenen. De uitnodigingen voor deze herfstvaccinatie worden vanaf half augustus verstuurd. 

De vaccins tegen COVID-19 bieden uitstekende bescherming tegen ernstige ziekte na een COVID-besmetting: wie gevaccineerd is (met meestal twee dosissen basisvaccinatie + minstens één booster), loopt veel minder kans om nog zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis opgenomen te worden of te overlijden. Die bescherming is hoog voor alle varianten van het virus die we tot nu toe kennen.

Na een aantal weken en zeker maanden begint de werkzaamheid van de vaccins geleidelijk aan af te nemen. Dat is vooral het geval voor de bescherming tegen besmetting en milde ziekte, maar ook in mindere mate voor de bescherming tegen zware ziekte. Een vaccinatie aan het begin van de herfst zorgt ervoor dat de bescherming die de vaccins bieden, opnieuw versterkt wordt.

In de herfst- en wintermaanden verwachten we opnieuw periodes met veel COVID-19-besmettingen. Sinds de start van de pandemie zagen we immers telkens sterke heropflakkeringen in het najaar. Voor een volgende heropflakkering zich aandient, willen we alle volwassenen in Vlaanderen de kans geven om hun persoonlijke bescherming te versterken met een extra vaccinatie om zo veiliger de herfst- en wintermaanden in te gaan.

Aanbevolen voor...

Een vaccinatie aan het begin van de herfst is sterk aanbevolen voor al wie extra kwetsbaar is om door een COVID-19-besmetting zwaar ziek te worden. Deze personen zullen dan ook als eerste uitgenodigd worden. Ook aan iedereen die werkt in de zorgsector (ook als niet-zorgverlener) wordt aangeraden om opnieuw een vaccin te krijgen.

Te overwegen voor...

Iedereen vanaf 18 jaar krijgt een uitnodiging om een vaccin te halen in het vaccinatiecentrum. We willen immers iedereen de kans geven om de persoonlijke bescherming opnieuw te versterken met een boosterdosis. En dat liefst nog voor een (waarschijnlijke) nieuwe opstoot van COVID-besmettingen in de herfst- en wintermaanden zich voordoet.

Ook als je al besmet bent geweest!

Ben je (recent) al besmet geraakt met COVID-19? Dan nog is een herfstvaccinatie nuttig en zelfs aanbevolen als je tot de risicogroepen behoort. Het is immers nog onduidelijk in welke mate en hoe lang een eerdere COVID-besmetting bescherming biedt tegen een ernstiger ziekteverloop. Ook na een eerdere infectie blijft er een risico dat je na een COVID-besmetting ernstig of langdurig ziek wordt. 

Waar en wanneer

De uitnodigingen voor de herfstvaccinatie worden verstuurd vanaf half augustus; de vaccinaties starten op de meeste plaatsen begin september.

De uitnodigingen gaan eerst naar de groepen waar het vaccin het sterkst wordt aanbevolen: 65+’ers, mensen met verzwakte immuniteit en zorgverleners. Daarna worden de uitnodigingen verstuurd - van oud naar jong - naar iedereen vanaf 18 jaar. Vóór 1 november moet iedereen de kans gekregen hebben om een herfstvaccin te krijgen.

Je mag jouw uitnodiging dus verwachten in september of de eerste helft van oktober. Je krijgt jouw uitnodiging per post en in jouw e-box (en soms ook per e-mail). Met die uitnodiging kan je vervolgens een afspraak maken in het vaccinatiecentrum in jouw buurt.