Vuurwerkverbod voor particulieren tijdens oudejaarsperiode

Veiligheid

Het KMI voorspelt momenteel tijdens de oudejaarsperiode windstoten van minimum 55 tot maximum 75 km/u. Het is in deze weersomstandigheden erg gevaarlijk om vuurwerk af te steken, zeker als je daar niet voor opgeleid bent. Daarom heeft de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, na overleg met de burgemeesters en de veiligheidsdisciplines beslist om een verbod af te kondigen voor het particulier afsteken van vuurwerk vanaf 29 december 2023 tot 2 januari 2024. Het is tijdens deze periode dus verboden om bij jou thuis of op een andere feestlocatie vuurwerk af te steken. Ook in het bezit zijn van vuurwerk op het openbaar domein is in deze periode niet toegelaten.

Het verbod geldt niet voor professioneel ingericht vuurwerk, omdat de sector een strikt veiligheidskader hanteert, waardoor er op het moment zelf nog beslist kan worden om het vuurwerk niet te laten plaatsvinden als de (weers)omstandigheden het niet toelaten.

"Bij dergelijke weersomstandigheden, met mogelijks windstoten tot 75 km/u, is er een bijzonder risico op ongevallen bij het afsteken van vuurwerk, zeker voor mensen die daarvoor niet opgeleid zijn. Daarom wordt in de provincie Oost-Vlaanderen een verbod ingesteld voor het particulier afsteken van vuurwerk vanaf vandaag, 29 december 2023, tot 2 januari 2024. Ook in het bezit zijn van vuurwerk op het openbaar domein door particulieren is in deze periode verboden. Zo’n provinciaal verbod heeft het voordeel van de duidelijkheid: overal dezelfde regel. Professioneel ingericht vuurwerk wordt niet gevat door dit verbod. De sector hanteert een strikt veiligheidskader, waardoor er op het moment zelf nog beslist kan worden om het vuurwerk niet te laten plaatsvinden als de (weers)omstandigheden het niet toelaten. Ik wens alle Oost-Vlamingen een veilig en feestelijk eindejaar.”

Carina Van Cauter, gouverneur provincie Oost-Vlaanderen