Kans op onweer: 1722 geactiveerd

Veiligheid

Het KMI voorspelt op donderdag 19 en vrijdag 20 mei (hevige) onweersbuien met veel neerslag. Voor de provincie Oost-Vlaanderen werd code geel afgekondigd. Het e-loket en telefoonnummer 1722 werd geactiveerd voor als je de brandweer nodig hebt voor schade, maar er niemand (potentieel) in levensgevaar is.

1722 geactiveerd: wanneer 1722 contacteren bij noodweer?

Als je tijdens of na dit noodweer brandweerbijstand nodig hebt voor wind- of waterschade, maar er niemand (potentieel) in gevaar is, kan je

  • online brandweerhulp vragen via het e-loket op www.1722.be;
  • of het nummer 1722 bellen.

Tijdens piekmomenten kan dat nummer echter overbevraagd zijn, waardoor er een wachtrij kan ontstaan. Het e-loket biedt een alternatief. Het loket handelt de aanvraag op dezelfde wijze af als een oproep naar het nummer 1722, maar dan digitaal. Elke aanvraag die via het nationaal loket wordt ingevuld, wordt verstuurd naar de juiste hulpverleningszone.

Heb je geen hulp nodig van de brandweer? Doe dan een beroep op een gekwalificeerde vakman of herstel het zelf.

Gebruik het noodnummer 112 enkel bij levensbedreigende situaties

Tijdens noodweer mag je enkel naar het noodnummer 112 bellen voor gevallen waarbij iemands leven in gevaar kan zijn. Als je dringend een ziekenwagen nodig hebt, als je huis in brand staat of dreigt in te storten of als er op een drukke weg een risico is op een auto-ongeluk bijvoorbeeld.

Schade: tips

Neem foto’s van de beschadigde plaatsen: ze kunnen nuttig zijn voor je verzekeringsdossier. Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. Hij/zij zal al je vragen beantwoorden en je helpen om de procedure op te starten om het schadegeval te regelen.

Meer info vind je op de website van de FOD Economie