Feestelijke opening koppelingsgebieden rond Kluizendok

Na vele maanden van druk bezoek in kleine bubbels werden de koppelingsgebieden Doornzele-Noord en Rieme-Zuid in de Gentse Kanaalzone feestelijk geopend, in aanwezigheid van de verschillende partners en heel wat bewoners. Anderhalf jaar geleden werden, met de heraanleg van het Terdonkplein, de werken in de koppelingsgebieden rond het Kluizendok in Gent en Evergem afgerond. De officiële inhuldiging liet omwille van de coronapandemie even op zich wachten.

De koppelingsgebieden Doornzele-Noord en Rieme-Zuid zijn samen goed voor 243 ha bos, natuur en landbouwgebied, verbonden via fiets- en wandelpaden. Ze bufferen de havenactiviteiten rondom het Kluizendok en de woonkernen en dragen hun steentje bij aan de leefbaarheid van Rieme en Doornzele, twee deelgemeenten van Evergem). De ingerichte koppelingsgebieden zijn het resultaat van vele jaren overleg met omwonenden en financierende partners, het opmaken en bijstellen van plannen, grondverwerving, aanleg van paden en vlot berijdbare fietspaden, aanplanten van ontelbare stuks bosgoed en hoogstammige bomen en ook wel vechten tegen de droogte om het plantgoed een kans te geven. Het resultaat is ook een ware trekpleister voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers.

"Al meer dan 25 jaar zet het Project Gentse Kanaalzone zich in voor dit gebied, d.i. voor een goed nabuurschap tussen haven en regio, wonen en werken en economie en ecologie. Op die 75 km spanningslijn, waar haven en wonen elkaar ontmoeten, bieden de koppelingsgebieden een ruimtelijk, maar vooral 'verbindend' antwoord.  Dank aan alle partners: Vlaamse overheid, provinciebestuur Oost-Vlaanderen, Stad Gent, gemeente Evergem en Zelzate en North Sea Port, maar bovenal aan de plaatselijke bevolking en de bewonersgroepen. Alles zelf doen is optellen. Samenwerken is vermenigvuldigen."

Gouverneur Carina Van Cauter, voorzitter Project Gentse Kanaalzone