Al bijna 1000 bezoekers voor tijdelijke kunstexpo VERZAMELARTS in ambtswoning

Wat gebeurt er als tien kunstverzamelaars inkijk geven in hun eigen collectie? Dan ontstaat een symbiotisch samenspel van inspiratie en contemplatie. Een gevoel dat de verzamelaars graag met het grote publiek willen delen. Nog t.e.m. 29 oktober loopt daarom de tijdelijke kunsttentoonstelling VERZAMELARTS op drie locatie in Gent, waaronder de ambtswoning van de Oost-Vlaamse gouverneur Carina Van Cauter. Het eerste openingsweekend kon alvast op bijna 1000 kijklustigen rekenen.

Eerder toevallig ontstond het kunstcollectief VERZAMELARTS van tien kunstliefhebbers (*) die doorheen de jaren kunstzinnig moois verzamelden om het een eervolle plek te geven in hun nabije omgeving. Gaandeweg ontstond het verlangen om hun passie voor de eigen collectie en hedendaagse kunst met anderen te delen. Het gevolg is een tijdelijke kunsttentoonstelling in oktober op drie locaties (*) in Gent.

“Kunst appelleert aan onze verbeelding, laat ons de werkelijkheid op een andere manier aanschouwen en biedt de vrijheid om er elk onze interpretatie aan te geven. Door onze persoonlijke collectie in een tentoonstelling op te nemen willen we de bezoekers vooral inspireren.Want zoals Albert Camus het ooit zei: Als de wereld begrijpelijk was, zou er geen kunst bestaan.”

De verzamelaars

De gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, stelde voor de gelegenheid haar ambtswoning op de Vlasmarkt ter beschikking als één van de drie locaties voor de tentoonstelling. Voor de expo in de ambtswoning van de Oost-Vlaamse gouverneur werden de 10 verzamelaars uitgedaagd om 2 werken van 3 kunstenaars te selecteren: een befaamd en gerenommeerd kunstenaar, een persoonlijk idool en een kunstenaar die volgens de verzamelaar meer aandacht verdient. Het resultaat is een uniek samenspel van 33 kunstenaars en 66 kunstwerken van o.a. Jan Van Imschoot, Joëlle Dubois, Matthieu Ronsse, Johan Tahon, Kris Martin, Fred Bervoets, Bendt Eyckermans, Kristof Santy, Johan Creten, Ritsart Gobyn en Patrick Van Caeckenbergh.

"De tentoonstelling VERZAMELARTS steekt de loftrompet over de kracht van verbeelding, die we meer dan ooit nodig hebben in deze vloeibare en onzekere tijden. Hedendaagse kunstenaars stellen bestaande conventies en beperkingen in vraag, ze reiken ons andere benaderingswijzen en contexten aan. Het engagement van hun verzamelaars maakt dat mogelijk. Door hun passie en inspiratie te delen, zijn verzamelaars de geneesheren die het medicijn van de verbeelding aan elk van ons voorschrijven. Zonder twijfelen heb ik dus mijn ambtswoning opengesteld voor deze unieke tentoonstelling in Gent, de hoofdstad van onze provincie Oost-Vlaanderen, die volop meedingt naar de titel Europese Culturele Hoofdstad van 2030.”

Carina Van Cauter, gouverneur Oost-Vlaanderen

Daarnaast worden ook werken van Vaast Colson, Atelier Van Lieshout, Kelly Schacht en William Phlips tentoongesteld in kunstgalerie Coutre in de Kleinvleeshuissteeg. Bij BNP Paris Pas Fortis op de Kouter wordt de expo gewijd aan werk van Liliane Vertessen.

De tentoonstelling VERZAMELARTS werd op vrijdag 13 oktober 2023 officieel geopend in aanwezigheid van de gouverneur, de 10 verzamelaars, de kunstenaars en Philippe Van Cauteren, directeur van het S.M.A.K. in Gent. Ook het bijhorende boek, uitgegeven door MER B&L, werd er voorgesteld aan de aanwezigen.

"Deze tentoonstelling is een hommage aan de medeplichtigheid van verzamelaars aan de artistieke visies van kunstenaars.”

Philippe Van Cauteren, directeur S.M.A.K.

Bezoek de tentoonstelling VERZAMELARTS

De tentoonstelling VERZAMELARTS loopt nog tot en met zondag 29 oktober 2023 en is elke zaterdag en zondag vrij te bezichtigen van 14.00 tot 17.00 uur op de volgende locaties:

  • Ambtswoning Gouverneur Oost-Vlaanderen (Vlasmarkt 11, Gent)
  • Coutre M.A.M. (Kleinvleeshuissteeg 2A, Gent)
  • BNP Paribas Fortis (Kouter 6, Gent)

Op andere dagen is een bezoek mogelijk op afspraak.

Meer info

(*) De verzamelaars: Alain Verleysen, Das-Dingenen, Eric Obrie, Frans Penne, Guido De Bruyn, Ivo Moris, Jean-Jacques De Gucht, Johan Van Tittelboom, Paul en Marie-Rose Declercq en Thibault Schauvliege.

(*) De locaties

  • Coutre: In de onmiddellijke nabijheid van de Kouter werd in de 14de eeuw de Wolweverskapel opgetrokken in Gotische stijl. De kapel stond ten dienste van de gilde van de wolwevers en werd gebruikt als opvanghuis voor oude en zieke wevers. Tegen de westgevel bevindt zich een rechthoekig gebouwtje, het zogenaamde Calefactorium. Deze warmtekamer fungeerde als keuken van het godshuis, en is vandaag het exploitatiedecor van COUTRE M.A.M.: de constante symbiose tussen Meet, Art & More in een artistiek en historisch kader op een centrumlocatie.
  • BNP Paribas Fortis: BNP Paribas Fortis steunt actief en op concrete wijze zowel de hedendaagse kunst als jonge Belgische kunstenaars. De eigen kunstcollectie is toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek.
  • Ambtswoning gouverneur Oost-Vlaanderen: Het imposante herenhuis op de hoek van de Vlasmarkt en de Baaisteeg doet al meer dan een halve eeuw dienst als ambtswoning van de gouverneur van Oost-Vlaanderen.. Doorheen de eeuwen heeft het pand verschillende bouwfasen gekend en heeft het welstellende burgers gehuisvest van wie de namen tot vandaag bekendheid genieten. Het gebouw wekt, niet in het minst bij de Gentenaars, een zekere nieuwsgierigheid op. Ere-gouverneurs als Herman Balthazar, André Denys (+)  en Jan Briers stelden het gebouw tijdens hun ambtsperiode meermaals open voor het grote publiek naar aanleiding van een culturele activiteit.
Perscontact

Sarah De Moor
woordvoerder gouverneur Oost-Vlaanderen
0474 798 359
sarah.de.moor@oost-vlaanderen.be