Quasi geen covid-overtredingen tijdens de Ronde

Corona Veiligheid Politie

De oproep aan de wielerfans om Vlaanderens Mooiste voor de buis te volgen, is niet in dovemansoren gevallen. En de supporters of omwonenden die toch aanwezig waren langs het parcours hebben de opgelegde corona-maatregelen goed opgevolgd.

Dat tonen nu ook de cijfers van de lokale en federale politie met betrekking tot het aantal overtredingen.

Extra controles, quasi geen overtredingen

De federale en lokale politie waakten zondag samen over een covid-veilig verloop van de Ronde van Vlaanderen. Zoals aangekondigd werden er extra controles uitgevoerd inzake de mondmaskerplicht langs het parcours, het publieksverbod langs hellingen en kasseistroken en het samenscholingsverbod. De controles werden uitgevoerd door de federale politie en 12 lokale politiezones, al dan niet bijgestaan door gemeenschapswachten en stewards, d.i. Regio Rhode en Schelde, Vlaamse Ardennen, Brakel, Ronse, Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem, Sint-Niklaas, Kruibeke-Temse, Berlare-Zele, Wetteren-Laarne-Wichelen, Erpe-Mere/Lede, Dendermonde en Waasland-Noord.

De meeste mensen die in overtreding waren, gaven onmiddellijk gevolg aan de vraag om het mondmasker op te zetten of wat verder uit elkaar te gaan staan. Uiteindelijk werd slechts één proces-verbaal opgemaakt.

“We kondigden een ‘limited edition’ aan van deze Ronde van Vlaanderen en dat is gelukt. Ik bedank de wielersupporters, maar zeker ook alle veiligheidsdisciplines, die gisteren en de voorbije maanden hard hebben samengewerkt om deze wedstrijd veilig te laten verlopen, net als de organisator en de vele lokale besturen van Oost-Vlaanderen over wiens grondgebied de Ronde werd gereden. Laat dit een voorbeeld zijn voor de volgende weken, om de maatregelen die ons werden opgelegd nauwgezet te volgen. Want de mooiste koersen, die worden bergop gewonnen.”

Carina Van Cauter, gouverneur Provincie Oost-Vlaanderen

“De wielerfan heeft geluisterd. We hebben die boodschap in de weken voor de wedstrijd constant benadrukt, tot vervelens toe misschien, maar de supporter bleef vandaag wel massaal thuis om de wedstrijd op veilige afstand te volgen. Mede dankzij de inzet van alle wielerfans konden we ook in deze uitzonderlijke tijden genieten van dé hoogmis van het wielrennen in Vlaanderen.”

Tomas Van Den Spiegel, CEO organisator Flanders Classics

Meer info

Sarah De Moor
woordvoerder gouverneur Carina Van Cauter
persdienst.gouverneur@oost-vlaanderen.be
0474 798 359

Commissaris Alexander De Baets
Federale Politie CSD Oost-Vlaanderen
Alexander.Debaets@police.belgium.eu
0473 850 06

Annelore Cleuren
Flanders Classics
Annelore.Cleuren@flandersclassics.be
0494 35 82 32

Nathalie Lievyns
Stad Oudenaarde
nathalie.lievyns@oudenaarde.be
0497 75 23 48