Ronde van Vlaanderen: ‘limited edition’

Corona Veiligheid

Veiligheid voorop tijdens de Ronde van Vlaanderen op 18 oktober 2020. Gouverneur Carina Van Cauter, de lokale besturen, de politie en organisator Flanders Classics nemen ook dit jaar veiligheidsmaatregelen, in het bijzonder om deze editie corona-proof te organiseren. Dat vertelden ze tijdens een persmoment in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde.

“Het wordt een limited edition dit jaar. In de letterlijke én figuurlijke zin van het woord. Een editie met beperkingen, maar ook een unieke editie die we ons nog lang zullen herinneren, omdat we ze allemaal van thuis uit zullen beleven.”

Carina Van Cauter, gouverneur Provincie Oost-Vlaanderen

Publieksverbod op alle hellingen en kasseistroken

Vanuit haar coördinerende rol bezorgde gouverneur Van Cauter een modelbesluit aan alle betrokken steden en gemeenten. Hiermee konden de lokale besturen veiligheidszones creëren. Deze zones werden bij vorige edities ingevoerd om aan crowdmanagement te doen, maar worden nu gebruikt om het tegenovergestelde doel te bereiken: het publiek weg te houden van het parcours. In deze zones is er immers een verbod op de organisatie van evenementen en bijkomende commerciële activiteiten, en wordt het publiek beperkt of verboden. Alle gemeenten in de heuvelzone hebben dit besluit overgenomen. Langsheen het parcours werden 22 veiligheidszones in het leven geroepen. Er is op die manier een publieksverbod op alle hellingen en alle kasseistroken, de zones waar m.a.w. traditiegetrouw veel toeschouwers samentroepen.

Beleef de koers thuis!

De gouverneur kondigde preventief ook een mondmaskerplicht af langsheen het volledige parcours, en dit gedurende 1 uur vóór en 1 uur na de verwachte passage. Al is de boodschap van gouverneur Van Cauter duidelijk.

“Beleef de koers thuis, voor het scherm of via de radio, en doe dat met je gezin of de mensen waarmee je onder hetzelfde dak woont. Organiseer geen privébijeenkomsten naar aanleiding van de Ronde van Vlaanderen."

Carina Van Cauter, gouverneur Provincie Oost-Vlaanderen

Andere veiligheidsmaatregelen

De diensten van de gouverneur zorgden ook voor de volgende veiligheidsmaatregelen, die in het verleden al hun nut hebben bewezen:

  • droneverbod voor particulieren;
  • opmaak van een interprovinciaal bijzonder nood- en interventieplan (BNIP);
  • verschillende commandoposten in steden en gemeenten;
  • activatie centraal infonummer 078 05 10 80 (sinds 7 oktober), waarop mensen terecht kunnen met vragen.

Aankomstzone in Oudenaarde zonder publiek

Ook in Oudenaarde zal de Ronde van Vlaanderen niet het vertrouwde volksfeest worden van voorgaande jaren. De aankomstzone in de Minderbroederstraat wordt afgesloten voor het grote publiek. Het protocol wielerwedstrijden is hierbij van toepassing. Zo zal er o.m. dubbele nadar zijn om de renners en de verschillende andere ‘bubbels’ van elkaar te scheiden (pers, familie, medewerkers organisatie). Daarnaast wordt het rennersdorp aan het oog van de supporters onttrokken en starten de dames niet op de Markt.

“Eigenlijk kan je in Oudenaarde, en bij uitbreiding langs het volledige parcours van de Ronde, niets komen doen. Voor de televisie, daar gebeurt het zondag.”

Marnic De Meulemeester, burgemeester Oudenaarde

Handhaving: preventie en verbaliseren

De politie zal controleren, streng optreden en verbaliseren, zo was te horen op de persconferentie. Daarnaast zet de politie ook in op preventie. De maatregelen worden op voorhand kenbaar gemaakt via o.a. de gemeentelijke websites. Op de dag van de Ronde zullen politie en sfeerbeheerders op cruciale plaatsen ingezet worden om de toegang te verhinderen of te wijzen op de mondmaskerplicht.

Maatregelen organisatie: een veilige koers, voor renners en publiek

Ook organisator Flanders Classics zet maximaal in op veiligheid, zowel voor de renners en hun teams als voor het publiek. De organisator zorgde voor de campagne ‘Op afstand beleef je meer’ en tijdens de koers wordt er gewerkt met informatieborden met daarop de belangrijkste maatregelen. Er worden ook maatregelen genomen om het contact tussen de renners enerzijds en het publiek, de pers en de organisatie anderzijds veilig te laten verlopen. Zo is er een aangepaste podiumceremonie en wordt de teamzone afgesloten.

“We werken al maanden nauw samen met de autoriteiten om alles zo veilig mogelijk te kunnen organiseren. En dat lukt ons. Met Gent-Wevelgem hebben we bewezen dat we de koers veilig kunnen organiseren en dat de wielerfans hun gezond verstand gebruiken.”

Tomas Van Den Spiegel, CEO Flanders Classic

Meer info

Sarah De Moor
woordvoerder gouverneur Carina Van Cauter
persdienst.gouverneur@oost-vlaanderen.be
0474 798 359

Annelore Cleuren
Flanders Classics
Annelore.Cleuren@flandersclassics.be
0494 35 82 32

Eva Roels
Stad Oudenaarde
Eva.Roels@oudenaarde.be
055 31 72 51

Download .pdf