Vuurwerkverbod in Oost-Vlaanderen

Corona Noodplanning Brandweer

Carina Van Cauter, de gouverneur van Oost-Vlaanderen, kondigt een vuurwerkverbod af voor de provincie Oost-Vlaanderen. Ze verbiedt ook kerstmarkten en gelegenheidsschaatsbanen.

“De cijfers in Oost-Vlaanderen gaan de goede kant uit, maar blijven ernstig. De druk in de ziekenhuizen is nog steeds hoog. De woonzorgcentra in onze provincie worden bovengemiddeld hard geraakt. Met 67 clusteruitbraken in de periode van 9 tot 15 november zijn we met voorsprong koploper in Vlaanderen. Onze telefoon staat niet stil. We doen al het mogelijke om al deze hulpvragen te beantwoorden."

De maatregelen loslaten is dus niet aan de orde. Daarom neemt de gouverneur enkele beslissingen m.b.t. de eindejaarsperiode, die traditioneel veel mensen bij elkaar brengt.

Vuurwerkverbod

Op het grondgebied van Oost-Vlaanderen zijn het afsteken van vuurwerk, het gebruik van geluidskanonnen, het oplaten van wens- of feestballonnen, kerstboomverbrandingen, vreugdevuren en het gebruik van pyrotechnische artikelen allerhande, zowel op privaat als publiek domein verboden, van 27 november t.e.m. 17 januari 2021.

“Ik neem deze beslissing na advies van de provinciale veiligheidscel, en na overleg met de burgemeesters van mijn provincie. Onze hulpverleners hebben de handen vol. De brandweer die moet uitrukken voor een brand als gevolg van vuurwerk of ziekenhuizen die slachtoffers met brandwonden moeten verzorgen, dat kan er nu echt niet meer bij. Bovendien brengen deze organisaties hoe dan ook mensen samen, en dat is nu alles behalve de bedoeling.”

Geen kerstmarkten en gelegenheidsschaatsbanen

Daarnaast worden ook kerstmarkten, winterdorpen en in- en outdoor gelegenheidsschaatsbanen t.e.m. 17 januari verboden op het grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen. 

Meer info

Sarah De Moor
woordvoerder gouverneur Carina Van Cauter
0474 798 359
persdienst.gouverneur@oost-vlaanderen.be

Download politiebesluit vuurwerkverbod