Veiligheidsmaatregelen wielerwedstrijden Oost-Vlaanderen

Noodplanning Veiligheid

Naar aanleiding van de Omloop Het Nieuwsblad, de eerste koers van het Belgische wielervoorjaar in de provincie Oost-Vlaanderen, kondigt Gouverneur Carina Van Cauter veiligheidsmaatregelen af voor alle wielerwedstrijden op het grondgebied.

Dat deed ze op een persmoment in Ninove, de aankomstplaats van de Omloop Het Nieuwsblad, in aanwezigheid van de burgemeester, de organisator en de federale politie.

“De wielersupporters hebben vorig jaar bewezen dat de koers coronaproof georganiseerd kan worden. Tijdens de uitgestelde Ronde van Vlaanderen, één van de vijf wielermonumenten, waren er quasi geen overtredingen. Vandaag heeft de wielerkalender zich hersteld, maar het virus is jammer genoeg nog niet weg. De koers zal dus opnieuw anders georganiseerd en beleefd worden.”

Carina Van Cauter, gouverneur Provincie Oost-Vlaanderen

Publieksverbod: beleef de koers thuis

Daarom kondigt de gouverneur enkele veiligheidsmaatregelen af voor alle wielerwedstrijden op het grondgebied. Tot 5 april 2021 is, onverminderd de bepalingen van het Ministerieel Besluit van 28 oktober 2020 en latere wijzigingen:

  • het tijdens wielerwedstrijden in Oost-Vlaanderen verboden randevenementen of bijkomende commerciële activiteiten te organiseren;
  • publiek tijdens deze wedstrijden niet toegelaten aan de start, aankomst, hellingen en kasseistroken;
  • het dragen van een mondmasker verplicht langs het parcours van de wielerwedstrijden, vanaf één uur voor tot één uur na de verwachte doortocht (snelste schema) van de wedstrijden.

Daarnaast geldt er tijdens wedstrijden die live worden uitgezonden op televisie ook een droneverbod. Maar de oproep aan de wielersupporters klinkt eenduidig.

“Beleef de koers thuis. Voor het scherm of via de radio. Woon je langs het parcours, hou dan rekening met de maatregelen én met het samenscholingsverbod van maximum vier personen.”

Carina Van Cauter, gouverneur Provincie Oost-Vlaanderen

Handhaving: kijk op tv en vermijd een pv

De politie zal deze maatregelen controleren, en streng optreden en verbaliseren indien nodig. Er wordt ook ingezet op preventie. Zo worden de maatregelen vooraf gecommuniceerd via o.a. de kanalen van de lokale besturen.

Omloop Het Nieuwsblad: aankomst in Ninove

Omloop Het Nieuwsblad kon vorig jaar nog in alle glorie plaatsvinden. De editie van 2021 zal er helemaal anders uitzien.

"Het wordt een editie vanop de eerste rij, maar dan voor het scherm in je zetel. Ook al missen we de sfeer op het parcours en aan de aankomst, de organisatoren Flanders Classics, het Omloop Finish Team en de stad Ninove zijn er klaar voor.”

Tania De Jonge, burgemeester van Ninove

Ook organisatoren nemen maatregelen

“We hebben, met medewerking van iedereen, in het najaar getoond dat we ook in deze moeilijke tijden op een veilige manier wielerwedstrijden kunnen organiseren. We streven ernaar, samen met alle wielerfans, het Vlaamse voorjaar nog één keer op dezelfde manier aan te pakken. Als organisator kijken we in elk geval nu al uit naar de wedstrijden en de sportieve strijd die ze zullen bieden.”

Tomas Van Den Spiegel, CEO Flanders Classics

Meer info

Sarah De Moor
woordvoerder gouverneur
0474 798 359
persdienst.gouverneur@oost-vlaanderen.be

Commissaris Alexander De Baets
Federale Politie CSD Oost-Vlaanderen
0473 850 06
Alexander.Debaets@police.belgium.eu

Annelore Cleuren
Flanders Classics
0494 35 82 32
Annelore.Cleuren@flandersclassics.be

Nele Anthoons
stad Ninove
0477 60 70 10
communicatie@ninove.be