De Ronde op haar Paasbest!

Veiligheid

Op paaszondag 31 maart weerklinkt het startschot van de 108ste Ronde van Vlaanderen. De dag ervoor, op zaterdag 30 maart, wagen de wielertoeristen zich aan het parcours. Op een persconferentie in aankomststad Oudenaarde, in aanwezigheid van gouverneur Carina Van Cauter, burgemeester Marnic De Meulemeester, Tomas Van Den Spiegel (Flanders Classics) en Carl Vansteenkiste (Peloton) bleek dat opnieuw alle ingrediënten aanwezig zijn voor een geslaagd en veilig Rondeweekend in Oost-Vlaanderen.

Veiligheid voorop naar aanleiding van Vlaanderens Mooiste die elk jaar een massa volk op de been brengt. Die veiligheidsketen wordt naar jaarlijkse gewoonte bovenlokaal en multidisciplinair gecoördineerd door de gouverneur van Oost-Vlaanderen, in nauwe samenwerking met de burgemeesters, de veiligheidsdiensten en de organisatoren. Samen nemen ze verschillende veiligheidsmaatregelen om er voor iedereen een sportief feest van te maken.

Van crowdmanagement naar crowdcontrol

Alle betrokken lokale besturen ontvingen opnieuw modelbesluiten om de meer dan 100 randactiviteiten op een eenvormige manier te kunnen beheren. De betrokken steden en gemeenten creëerden met dit instrument ook 20 veiligheidszones nabij hellingen en kasseistroken waar traditiegetrouw veel mensen op een beperkte ruimte samenkomen. Daar zijn bijkomende veiligheidsmaatregelen noodzakelijk om aan crowdmanagement te doen.

Dit jaar zal in zes veiligheidszones het aantal supporters doorheen de volledige dag gemeten worden aan de hand van telecomdata. Het gaat om de Oude Kwaremont en Paterberg in Kluisbergen, de Kruisberg en Hotond in Ronse, en de Markt en de aankomst in Oudenaarde. De aantallen zullen real-time beschikbaar zijn in de Rode Cel, het multidisciplinaire crisiscentrum, en de politionele commandoposten. Deze info, gecombineerd met de ogen op het terrein, zullen de kritische capaciteit van deze zones bepalen, de veiligheidsdiensten toelaten om vanaf komende edities aan crowdcontrol te doen en indien nodig, bijkomende maatregelen te nemen. De analyse achteraf zal ook gebruikt worden om de bestaande veiligheidsmaatregelen te optimaliseren.

Oproep aan de supporters!

De bestuurlijke overheden, veiligheidsdiensten en organisatoren rekenen ook op de supporters en herinneren daarom aan deze vuistregels langs het parcours:

  1. Respecteer de wegcode, de tijdelijke verkeersmaatregelen en de snelheidslimieten.
  2. Sta niet op gevaarlijke punten en let goed op wanneer je het parcours oversteekt.
  3. Breng geen glas mee langs het parcours.
  4. Kies voor veilig en duurzaam vervoer: maak gebruik van de fiets, de extra treinen en/of de pendelbussen.
  5. Groot gelijk dat je nuchter rijdt. Spreek op voorhand af hoe je veilig thuis geraakt.
  6. Maak van Vlaanderens Mooiste ook de Properste. Laat geen afval rondslingeren.
  7. De koers in goede banen leiden, dat verdient respect. Volg de richtlijnen van de veiligheidsdiensten en signaalgevers altijd op.
Aangescherpt mobiliteitsplan

Ter gelegenheid van deze editie werd ook extra geïnvesteerd in het bovenlokaal mobiliteitsplan en gebruiksklare informatie erover aan de supporters. Op de website www.rondevanvlaanderen.be vinden supporters voor het eerst uitgebreide info om hun reis op basis van hun vervoersmiddel te plannen. Ook ter plaatse zal er voldoende signalisatie aangebracht worden om iedereen vlot tot bij de hotspots langs het parcours te brengen.

In de ruime omgeving van de aankomstzone en heuvelzone wordt opnieuw een verkeersvrije zone ingesteld. Dit wil zeggen dat er geen wagens worden toegelaten op zondag. Om deze hellingen en de aankomst in Oudenaarde te bezoeken, kunnen de supporters gebruikmaken van de parkings aan de rand van de afgesloten zone.

  • Parkingzone Bruwaan Oudenaarde via E17 Afrit 8 De Pinte
  • Parkingzone Ronse via E429 Afrit 31 Frasnes-lez-Anvaing

Vervolgens kunnen ze met de gratis pendelbussen vanuit Ronse en Oudenaarde de hotspots op het parcours bereiken. Er worden ook verschillende fietsenparkings geïnstalleerd. Nieuw dit jaar: ook supporters die niet uit de buurt komen, kunnen de fiets nemen. Zij zetten hun fiets op of in de auto en maken gebruik van de Park&Bike-mogelijkheid in Avelgem (via E17 Afrit 3b Kortrijk-Oost).

Daarnaast zijn er vanuit verschillende steden rechtstreekse treinverbindingen naar Oudenaarde en Ronse. Eenmaal aangekomen kunnen de gratis pendelbussen gebruikt worden.

Aanloop over bredere wegen

In de eerste wedstrijduren doet het peloton de Dorpen van de Ronde aan. Dat zijn dit jaar Sint-Niklaas, Hamme, Haaltert, Herzele en Zottegem. Er werden een aantal parcourswijzigingen doorgevoerd in functie van veiligheid. Zo gaat de aanloop naar de Vlaamse Ardennen dit jaar over bredere wegen zodat het peloton ruimte heeft om vaart te maken. Vorig jaar bepaalde de snelheid in de openingsuren mee het wedstrijdverloop en de strategische keuzes van de ploegen. Daarnaast is bij de mannen ook de aanloop naar de Koppenberg gewijzigd. Die is gelijk getrokken met die van de vrouwen. De afdaling ernaartoe en de laatste haakse bocht zijn geschrapt, wat bij de mannen voor een meer overzichtelijke route van Paterberg richting de Bult van Melden zorgt. Daarnaast zijn ook Kortekeer en Kanarieberg dit jaar niet in het parcours opgenomen. Daarmee wil de organisatie anticiperen op de evolutie in de manier van koersen. Er waren punten waarop de wedstrijd de laatste jaren dreigde stil te vallen. Van aan de Koppenberg wacht mannen en vrouwen een gelijke en identieke finale als vorig jaar, met de Oude Kwaremont en Paterberg in een hoofdrol.

Sfeer van respect op zaterdag

Net als de voorbije jaren neemt We Ride Flanders met de “We care about cycling”- campagne het voortouw om het evenement te laten verlopen in een sfeer van respect: voor de medefietsers en andere weggebuikers, voor omwonenden, de vele vrijwilligers en voor de natuur. Via de infogids vooraf en via de speakers en aparte signalisatieborden aan de start en op het parcours worden de deelnemers warm gemaakt om er opnieuw één groot wielerfeest van te maken, op én naast de fiets.

Quotes:

Carina Van Cauter, gouverneur provincie Oost-Vlaanderen: 

“Oost-Vlaanderen is klaar om de Ronde opnieuw met open armen te ontvangen. Samen met de betrokken lokale besturen, veiligheidsdiensten en organisatoren werden de nodige veiligheidsmaatregelen genomen om de massa supporters langs het parcours een sportief volksfeest te bezorgen. Dit jaar zetten we ook technologische hulpmiddelen in. Aan de hand van telecomdata meten we op zes hotspots langs het parcours het aantal aanwezigen doorheen de volledige dag. Samen met de ogen op het terrein zal deze informatie ons toelaten om onze aanpak inzake crowdcontrol te professionaliseren. Maar we rekenen uiteraard ook steevast op de supporters. Breng geen glas mee langs het parcours. Respecteer de tijdelijke verkeersmaatregelen, de snelheidslimieten en spreek op voorhand af hoe je veilig thuis geraakt met de wagen. En bovenal: de koers in goede banen leiden, dat verdient respect. Volg de richtlijnen van de veiligheidsdiensten en signaalgevers altijd op. Dit wordt de Ronde op haar Paasbest!”

Marnic De Meulemeester, burgemeester Stad Oudenaarde:

“De Ronde van Vlaanderen is elk jaar een vast wielerfeest voor onze stad, streek en koersliefhebbers. Deze editie is voor mij extra speciaal, waarbij dit mijn laatste Ronde is als fiere burgemeester van stad Oudenaarde voordat ik mijn politieke loopbaan afsluit. Het voelt als een mijlpaal, een moment om terug te kijken op alle herinneringen die ik heb verzameld over alle edities van de Ronde in Oudenaarde heen. Dit jaar wordt alweer een prachteditie, met de dertiende aankomst van de Ronde van Vlaanderen in onze stad. Ook het epicentrum van de 21ste editie van de vrouwenwedstrijd ligt opnieuw in onze stad, met zowel de start als aankomst in Oudenaarde. Ik ben trots dat ik heb kunnen bijdragen aan de stijging aan populariteit en aandacht voor de vrouwenwedstrijd en hoop dat dit dan ook blijft groeien de komende jaren. Zondag kun je supporteren voor Vlaanderens Mooiste langs het parcours of vanuit de publiekszone aan de aankomst in de Minderbroedersstraat, waar er opnieuw een groot scherm, sfeer, muziek en gezelligheid zal zijn. Supporters thuis nodigen we met plezier uit om het hele jaar door te ontdekken wat Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen op sportief en recreatief vlak voor hen in petto heeft. Oudenaarde is zoveel meer dan de Ronde alleen, dus kom gerust op verkenning.”

Tomas Van Den Spiegel, CEO Flanders Classics:

“De Ronde van Vlaanderen is toe aan haar 108ste editie en zet nog elk jaar stappen. De wedstrijd groeit in populariteit bij de fans, zowel in binnen- als buitenland, maar ook de sportieve verhaallijn verandert door de jaren heen. Het zijn die evoluties waar wij als organisator jaar na jaar op verder bouwen. De koersgemiddeldes liggen steeds hoger, vorig jaar nog werd de snelste Ronde van Vlaanderen ooit gereden. Op die sportieve ontwikkelingen willen we anticiperen, met veiligheid van de renners als absolute prioriteit. Dat is de reden waarom we dit jaar bredere wegen opzoeken in de aanloop naar de Vlaamse Ardennen, de route tussen eerste keer Paterberg en Koppenberg bij de mannen wijzigden en ook Kortekeer en Kanarieberg uit het parcours schrapten. De finale van de Ronde van Vlaanderen is identiek, inclusief Paterberg. We hebben er nooit aan getwijfeld dat de herstellingswerken niet tijdig klaar zouden zijn. We zijn blij dat de Ronde kan doorgaan zoals voorzien, maar toch onderzoeken we op vandaag of er extra beveiliging nodig is bij die passage.”

Carl Vansteenkiste, Peloton:

“De meest tot de verbeelding sprekende toertocht ter wereld, deze spontane reactie mochten wij vorig jaar noteren van één van de vele duizenden deelnemers aan de finish van de 2023-editie van We Ride Flanders. Ook dit jaar kijken wij er als organisatie opnieuw enorm hard naar uit om onze deelnemers een onvergetelijke dag op de fiets te bezorgen en hen te laten kennis maken met onze unieke regio – en wielercultuur. Met 65 verschillende nationaliteiten aan de start in Oudenaarde en Antwerpen belooft het alvast een internationaal wielerfeest te worden op én naast de fiets!”

Contact

Sarah De Moor
woordvoerder gouverneur Oost-Vlaanderen
0474 798 359
persdienst.gouverneur@oost-vlaanderen.be

Nathalie Lievyns
Stad Oudenaarde
0497 75 23 48
Nathalie.Lievyns@oudenaarde.be

Annelore Cleuren
Flanders Classics
0494 35 82 32
Annelore.Cleuren@flandersclassics.be

Gert Van Goolen
woordvoerder Peloton
0473 97 32 69
gert.vangoolen@golazo.com