Hele dag snelheidscontroles tijdens Verkeersveilige Dag

Veiligheid Politie

Op vrijdag 25 februari 2022 vindt opnieuw de Verkeersveilige Dag Oost-Vlaanderen plaats, een initiatief van de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, en de procureur-generaal. Op meer dan 115 plaatsen in de provincie voeren 26 lokale politiezones en de federale weg- en spoorwegpolitie de hele dag snelheidscontroles uit. Goed voor een inzet van 200 operationele politiemensen.

Te snel rijden blijft, naast afleiding, alcohol en drugs en het niet dragen van een gordel, één van de vier grote killers in het verkeer. Maar hoewel 9 op 10 autobestuurders overtuigd is van het belang van de snelheidslimieten, geeft 1 op 4 aan er niet consequent op te letten (1). Dat blijkt ook uit recente cijfers van Vias waarbij 28 % van de Oost-Vlamingen aangeeft minstens één keer per maand binnen de bebouwde kom sneller te rijden dan de opgelegde snelheidslimiet. Buiten de bebouwde kom gaat het zelfs om 31 % van de bevraagden (2).

"In 2021 werden er 636.598 snelheidsovertredingen vastgesteld in onze provincie. Dat zijn er 69.953 meer dan in 2020 (3). De automobilist wijzen op de gevaren van overdreven of onaangepaste snelheid blijft dus nodig. Dat bleek ook uit de resultaten van de Verkeersveilige Nacht Oost-Vlaanderen eind vorig jaar. Ondanks de bijzonder slechte weersomstandigheden die het zicht belemmerden, reed 15,8 % van de gecontroleerde voertuigen te snel.”

Carina Van Cauter, gouverneur Oost-Vlaanderen

Maar hoe sneller je rijdt, hoe meer je je enkel kan focussen op wat er recht voor jou gebeurt. Daardoor heb je automatisch minder oog voor wat er links en rechts van je gebeurt. Op plaatsen met veel verschillende weggebruikers (voetgangers, fietsers, bestelwagens, auto's, …) is dat echter net heel belangrijk (4).

Samenwerking met Lectrr

Een actie als de Verkeersveilige Nacht blijft dus broodnodig, helaas. Onder het motto voorkomen, is beter dan genezen, wordt de Verkeersveilige Nacht Oost-Vlaanderen dan ook breed op voorhand aangekondigd.

“We willen de autobestuurders met deze actie vooral sensibiliseren, eerder dan bestraffen. Daarom deden we een beroep op de Oost-Vlaamse cartoonist Lectrr, die speciaal voor de gelegenheid een cartoon maakte om de actie extra in de kijker te zetten.”

Carina Van Cauter, gouverneur Oost-Vlaanderen

Bezoek aan een controlepost

De gouverneur en de procureur-generaal brengen die dag een bezoek aan enkele controleposten om hun appreciatie uit te drukken voor de inzet van de politiediensten.

  • 09u00: PZ Waasland-Noord (Stekene, Sint-Gillis-Waas, Beveren)
  • 10u15: PZ Lokeren
  • 11u15: PZ Hamme/Waasmunster

Wil u aanwezig zijn tijdens één van deze bezoeken, dan vragen we om vooraf aan te melden (persdienst.gouverneur@oost-vlaanderen.be of 0474 798 359). U ontvangt nadien de exacte locatie.

Resultaten

De coördinatie- en steundirectie Oost-Vlaanderen van de federale politie verzamelt dankzij de input van de deelnemende eenheden alle cijfers over de controles en overtredingen tijdens de Verkeersveilige Dag. Deze cijfers zullen op zaterdagmiddag 26 februari 2022 aan de pers bezorgd worden.

Meer info

Sarah De Moor
woordvoerder
persdienst.gouverneur@oost-vlaanderen.be
0474 798 359

(1) Bron: Naar aanleiding van de Beloofd-snelheidscampagne in het najaar 2020, liet de VSV in juni 2020 een gedragsbevraging over snelheid uitvoeren bij 735 Vlaamse autobestuurders tussen 18 en 65 jaar.
(2) Bron: Nationale VerkeersONveiligheidsenquête, Vias, 2022
(3) Bron: Barometer Verkeer Oost-Vlaanderen, december 2021
(4) Bron: Campagne ‘Beloofd!’, VSV, 2021