Verkeersveilige Dag Oost-Vlaanderen

Veiligheid Politie

Op meer dan 120 locaties in de provincie Oost-Vlaanderen worden op maandag 27 februari 2023 snelheidscontroles uitgevoerd. Met deze Verkeersveilige Dag willen de initiatiefnemers - de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter en de procureur-generaal i.s.m. de lokale politiezones en de federale wegpolitie – de Oost-Vlaamse autobestuurders sensibiliseren over de gevaren van overdreven en onaangepaste snelheid in het verkeer.

Te snel rijden blijft, naast afleiding, alcohol en drugs en het niet dragen van een gordel, één van de vier grote killers in het verkeer. Steeds meer automobilisten beseffen dat ook. Uit een recente gedragsbevraging van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) blijft dat 57% van de Vlaamse automobilisten de kans groot tot zeer groot acht dat hij een verkeersongeval veroorzaakt als hij sneller zou rijden dan toegelaten (tegenover 33% in 2021)(1). Toch hielden in 2022 elke dag gemiddeld 2609 bestuurders zich niet aan de toegelaten snelheidslimiet op het grondgebied van provincie Oost-Vlaanderen (2). Dat is het hoogste cijfer sinds 2013.

Carina Van Cauter, gouverneur Oost-Vlaanderen:

“Met de Verkeersveilige Dag willen we de Oost-Vlaamse bestuurders aanzetten om hun gedrag aan te passen en de snelheidslimieten te respecteren. Niet om een boete te vermijden, maar wel voor de veiligheid van iedereen die zich op de openbare weg begeeft. Want de snelheidslimiet is ook de veiligheidslimiet.”

Sensibiliseren en controleren werkt. Dergelijke acties hebben hun effect. Tijdens de Verkeersveilige Nacht in december vorig jaar reed 4,3 % van de gecontroleerde voertuigen te snel. Dat was het laagste cijfers sinds 2010.

Bezoek aan een controlepost

De gouverneur brengt tijdens de Verkeersveilige Dag een bezoek aan twee controleposten om haar appreciatie uit te drukken voor de inzet van de politiediensten.

  • 10u45: Eeklo (Politiezone Meetjesland Centrum)
  • 14u30: Destelbergen (Politiezone Rhode&Schelde)

Wil u aanwezig zijn tijdens één van deze bezoeken, dan vragen we om vooraf aan te melden (persdienst.gouverneur@oost-vlaanderen.be of 0474 798 359). U ontvangt nadien de exacte locatie.

Resultaten

De coördinatie- en steundirectie Oost-Vlaanderen van de federale politie verzamelt dankzij de input van de deelnemende eenheden alle cijfers over de controles en overtredingen tijdens de Verkeersveilige Dag. Deze cijfers zullen op dinsdagnamiddag 28 februari 2023 aan de pers bezorgd worden.

Meer info

Sarah De Moor
woordvoerder
0474 798 359
persdienst.gouverneur@oost-vlaanderen.be

(1) Bron: Gedragsbevraging snelheid, augustus 2022, Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).
(2) Bron: Barometer Vekeer – Provincie Oost-Vlaanderen, december 2022, Federale Politie.