Noodplanoefening Kerncentrale Doel

Noodplanning

Op 9 en 10 juni 2022 vindt in de kerncentrale van Doel een noodplanoefening plaats.

Voor deze oefening werkt Electrabel samen met de diensten van de Gouverneur Oost-Vlaanderen, de Noodcentrale 112, de Politie, de FOD Volksgezondheid en Defensie en de Hulpverleningszone Waasland. Ook de gemeente Beveren, de Civiele Bescherming, Attentia, het Rode Kruis, het ZNA Middelheim en het UZ Gent zijn betrokken.

De oefening zal zich afspelen op het terrein van de kerncentrale van Doel en op het militair domein in Zwijndrecht. Omwonenden kunnen op beide dagen mogelijk een aantal hulpdiensten zien aan- en afrijden en de alarmsignalen van de kerncentrale horen. Dit kadert volledig in de oefening en is dus geen reden tot ongerustheid.

Elk jaar houdt Electrabel Kerncentrale Doel, in samenwerking met de bevoegde overheids- en hulpdiensten, een grote noodplanoefening waarbij een ernstig incident gesimuleerd wordt. Dat laat toe de doelmatigheid van de procedures en de samenwerking te testen. Daarnaast organiseert de kerncentrale elk jaar ook nog een 7-tal kleinere interne noodplanoefeningen én oefeningen rond subversieve acties.

Om de oefening geloofwaardig en in alle sereniteit te laten verlopen, kan geen info gedeeld worden over het scenario én is de toegang tot de betrokken sites beperkt tot deelnemers aan de oefening.