Actieweek alcohol en drugs in het verkeer

Veiligheid Politie

Het parket en de gouverneur van Oost-Vlaanderen organiseren i.s.m. de lokale politiezones en de federale wegpolitie een actieweek over de gevaren van alcohol – en druggebruik in het verkeer. Van zaterdag 3 t.e.m. zaterdag 10 december 2022 zullen er extra controles georganiseerd worden, met als sluitstuk de 26e editie van de ‘Verkeersveilige Nacht Oost-Vlaanderen’ op vrijdag 9 december 2022. Op meer dan 100 plaatsen in de provincie worden dan tussen 19u00 en 07u00 de volgende ochtend alcohol- en drugscontroles uitgevoerd.

In Oost-Vlaanderen gebeurden in de eerste 9 maanden van dit jaar 538 ongevallen met een bestuurder onder invloed van alcohol (1). Dat is het hoogste cijfer sinds 2018. Ook het aantal verkeersongevallen waarbij bestuurders onder invloed rijden van drugs stijgt jaarlijks. Uit de 10de Nationale VerkeersONveiligheidsenquête blijkt tevens dat de coronapandemie een negatief effect heeft gehad op het druggebruik achter het stuur. Op twee jaar tijd is het percentage bestuurders tussen 18 en 34 jaar dat toegeeft maandelijks te rijden na druggebruik gestegen van 11 naar 19% (2)

Groot gelijk dat je nuchter rijdt!

De effecten van alcohol en drugs op je rijgedrag worden vaak geminimaliseerd, maar deze stoffen verstoren de functies van je hersenen, waardoor je niet meer hetzelfde concentratie-, reactie- of waarnemingsvermogen hebt. Dat kan fatale gevolgen hebben in het verkeer. Zit je achter het stuur onder invloed van alcohol en drugs, dan loop je tot 100 keer meer risico op een ongeval dan wanneer je nuchter bent (3).

Dus: groot gelijk dat je nuchter rijdt! 

"Met deze gezamenlijke verkeersveilige week willen we de maatschappelijke bewustwording over de gevaren van alcohol en drugs in het verkeer verhogen door te sensibiliseren, te controleren en te wijzen op de gevolgen. Misbruik van alcohol en drugs in het verkeer kan immers heel wat menselijk leed veroorzaken, maar kan ook leiden tot ernstige aandoeningen en bijgevolg de rijongeschiktheid van de bestuurder. Ik bedank de politiediensten voor hun inzet, het parket voor hun consequent beleid en de politierechtbank, die o.a.  met de themazittingen hun inspanningen en de straffen die je kan krijgen als je tegen de lamp loopt goed zichtbaar maakt deze week. Tijdens de Verkeersveilige Nacht hopen we dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en veilig zal sturen. Want hoe mooi zou het zijn om na een week van voorafgaande controles een verkeersveilige nacht zonder overtredingen te kunnen optekenen.”

Carina Van Cauter, gouverneur

Klik hier voor meer info over de effecten van alcohol en drugs op je rijgedrag

(1) VIAS Institute (2022). Veiligheidsbarometer.
(2) VIAS Institute (2021). Nationale VerkeersONveiligheidsenquête.
(3) Vlaams Expertisecentrum Alcohol en Drugs, VAD (2019). Dossier middelgebruik en verkeer