Samen sterk: Oost-Vlaanderen strijdt mee tegen het water

Noodplanning

Update: 16/07/2021 - 08u30

Grote delen van ons land kampen met ongeziene wateroverlast. De gevolgen voor mens, natuur en infrastructuur zijn groot. De provincie Oost-Vlaanderen blijft gespaard, maar onze veiligheidsdiensten bieden hulp in de getroffen gebieden.

Door de hevige regen zijn er op veel plaatsen in ons land overstromingen. Het gaat om de provincies Waals-Brabant, Luik, Namen, Luxemburg en Henegouwen. Onze provincie blijft gespaard, maar de brandweerzones sturen manschappen en materiaal (vnl. duikers, boten en zandzakken) naar de getroffen gebieden. Ze helpen o.a. mensen evacueren. Samen sterk!

Op donderdagnamiddag kapseisde een boot van brandweerzone Centrum tijdens een reddingsactie in Pepinster. Vijf brandweerlieden hadden net drie inwoners van een dak gehaald. Terwijl ze samen naar het droge aan het varen waren, raakte de schroef van de boot geblokkeerd door afval onder water. De boot dreef stuurloos af met de stroming en kantelde tegen een brug. De brandweermannen konden in veiligheid gebracht worden. Over de drie inwoners van Pepinster is er geen informatie. Onze gedachten gaan uit naar alle hulpverleners in het rampgebied en alle mensen die niet konden gered worden of nog vermist zijn. 

Foto: Brandweerzone Centrum in Pepinster (Provincie Luik).

Overstromingen: wat kan jij doen?

  • Vermijd verplaatsingen in en naar de getroffen provincies (zowel met de wagen als met het openbaar vervoer). Voor actuele verkeersinformatie:
  • Volg de richtlijnen van jouw gemeente en de hulpdiensten op.
  • Hulp nodig van de brandweer? Bel 1722 of gebruik het digitaal loket www.1722.be.
  • Is er iemand in levensgevaar? Bel 112.
  • Heb je praktische vragen over schade na overstromingen? Of heb je nood aan pyschologische steun? Bel 1771.
  • Moet je evacueren? Kijk na waar er in jouw gemeente of stad een opvangcentrum is.

Meer info

De federale fase van het rampenplan werd afgekondigd. 

www.crisiscentrum.be