Verkeersveilige Dag Oost-Vlaanderen

Veiligheid Politie

Op vrijdag 26 februari 2021 vindt voor de 25ste keer de Verkeersveilige Dag Oost-Vlaanderen plaats. Op meer dan 130 plaatsen in de provincie voeren de 27 lokale politiezones, de federale weg-, spoorweg- en scheepvaartpolitie op vraag van de gouverneur en de procureur-generaal snelheidscontroles uit.

De actie is goed voor een inzet van 291 operationele politiemensen. Ook andere controles – denk aan boorddocumenten, dragen van de gordel en gebruik van de gsm achter het stuur – zijn mogelijk.

Waarom?

25 jaar geleden, op 27 februari 1996, vond een zware kettingbotsing plaats op de E17 ter hoogte van Nazareth. De Verkeersveilige Dag is een herinnering aan dit zware ongeval en een dag waarop de snelheidsmaatregelen extra in de kijker worden gezet.

En dat is nodig. In 2020 werden er maar liefst 558.038 snelheidsovertredingen vastgesteld in onze provincie (1). Te snel rijden veroorzaakt nog altijd 30% van alle ongevallen met dodelijke afloop (2). Naar schatting eiste overdreven of onaangepaste snelheid in Oost-Vlaanderen de voorbije drie jaar gemiddeld zo'n 19 levens per jaar (3).

Een beetje te snel is ook te snel!

Uit een gedragsbevraging van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) blijkt dat 9 op de 10 autobestuurders overtuigd is van het belang van de snelheidslimieten, maar 4 op de 10 toch aangeeft er zich niet altijd aan te houden. Één van de redenen: de vooropgestelde limiet wordt niet aanvaardt. Lees: het mag een beetje sneller.

De snelheidslimieten zijn er natuurlijk niet zomaar. Het zijn eerst en vooral veiligheidslimieten, die jou en de andere weggebruikers beschermen. Bijvoorbeeld wanneer je onverwachts moet stoppen. Hoe sneller je rijdt, hoe groter je stopafstand en hoe harder de klap als je botst. Daarom is een beetje te snel, ook echt te snel.

Meer info

09 267 80 21
kabinet.gouverneur@oost-vlaanderen.be

www.beloofd.be

(1) Bron: Barometer Verkeer Oost-Vlaanderen, december 2020
(2) Bron: Themadossier verkeersveiligheid nr. 9 van Vias Institute, 18/8/2020
(3) Op basis van Barometer Verkeer Oost-Vlaanderen, december 2020