Zware windstoten: gebruik 1722

Veiligheid Noodplanning

Het KMI voorspelt zondagavond/nacht 20 februari zware tot zeer zware windstoten (80-120 km/u), met plaatselijk onweer en korrelhagel. Ook maandag blijft het nog onstuimig met waarschijnlijk rukwinden van 80 tot 100 km/u. Het e-loket en telefoonnummer 1722 werd geactiveerd voor als je de brandweer nodig hebt voor schade, maar er niemand (potentieel) in levensgevaar is.

Code oranje werd afgekondigd voor provincie Oost-Vlaanderen. Het verschil met storm Eunice is dat de felste rukwinden van zeer korte duur zijn en zich (zeer) plaatselijk voordoen, tijdens buien. Toch blijft schade of hinder mogelijk. 

Meer informatie vind je op de website van het KMI

Wees voorbereid, blijf binnen

Maak losse voorwerpen vast of zet ze binnen (bv. tuinmeubelen, trampoline). Zorg dat je huisdieren binnen zitten.

Blijf binnen (indien mogelijk), want binnen ben je sowieso het veiligst.

Meer tips vind je op de website van het Nationaal Crisiscentrum (NCCN)

1722 geactiveerd: wanneer 1722 contacteren bij noodweer?

Als je tijdens of na dit noodweer brandweerbijstand nodig hebt voor wind- of waterschade, maar er niemand (potentieel) in gevaar is, kan je

  • online brandweerhulp vragen via het e-loket op www.1722.be 
  • of het nummer 1722 bellen.

Tijdens piekmomenten kan dat nummer echter overbevraagd zijn, waardoor er een wachtrij kan ontstaan. Het e-loket biedt een alternatief. Het loket handelt de aanvraag op dezelfde wijze af als een oproep naar het nummer 1722, maar dan digitaal. Elke aanvraag die via het nationaal loket wordt ingevuld, wordt verstuurd naar de juiste hulpverleningszone.

Heb je geen hulp nodig van de brandweer? Doe dan na de storm een beroep op een gekwalificeerde vakman of herstel het zelf.

Gebruik het noodnummer 112 enkel bij levensbedreigende situaties

Tijdens noodweer mag je enkel naar het noodnummer 112 bellen voor gevallen waarbij iemands leven in gevaar kan zijn. Als je dringend een ziekenwagen nodig hebt, als je huis in brand staat of dreigt in te storten of als er op een drukke weg een risico is op een auto-ongeluk bijvoorbeeld.

Schade: tips

Neem foto’s van de beschadigde plaatsen: ze kunnen nuttig zijn voor je verzekeringsdossier. Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. Hij/zij zal al je vragen beantwoorden en je helpen om de procedure op te starten om het schadegeval te regelen.

Meer tips vind je op de website van de FOD Economie