Ambtswoning wordt tijdelijke kunstexpo VERZAMELARTS

Van 14 t.e.m. 29 oktober loopt de tijdelijke kunsttentoonstelling VERZAMELARTS op drie locatie in Gent, waaronder de ambtswoning van de gouverneur van Oost-Vlaanderen. Maar liefst 66 kunstwerken van 33 hedendaagse kunstenaars sieren er het gebouw. Iedereen is welkom om een bezoek te brengen en zich te laten inspireren.

Eerder toevallig ontstond het kunstcollectief VERZAMELARTS van 10 kunstliefhebbers die  doorheen de jaren kunstzinnig moois verzamelden om het een eervolle plek te geven in hun nabije omgeving. Gaandeweg ontstond het verlangen om hun passie voor de eigen collectie en hedendaagse kunst met anderen te delen. Het gevolg is een tijdelijke kunsttentoonstelling in oktober op drie locaties in Gent. De drie expo's zijn een hommage aan de medeplichtigheid van verzamelaars aan de artistieke visies van kunstenaars.

De gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, stelde voor de gelegenheid haar ambtswoning op de Vlasmarkt ter beschikking als één van de drie locaties voor de tentoonstelling. Voor de expo in de ambtswoning van de Oost-Vlaamse gouverneur werden de 10 verzamelaars uitgedaagd om 2 werken van 3 kunstenaars te selecteren: een befaamd en gerenommeerd kunstenaar, een persoonlijk idool en een kunstenaar die volgens de verzamelaar meer aandacht verdient. Het resultaat is een uniek samenspel van 33 kunstenaars en 66 kunstwerken van o.a. Jan Van Imschoot, Joëlle Dubois, Matthieu Ronsse, Johan Tahon, Kris Martin, Fred Bervoets, Bendt Eyckermans, Kristof Santy, Johan Creten, Ritsart Gobyn en Patrick Van Caeckenbergh.

"De tentoonstelling VERZAMELARTS steekt de loftrompet over de kracht van verbeelding, die we meer dan ooit nodig hebben in deze vloeibare en onzekere tijden. Hedendaagse kunstenaars stellen bestaande conventies en beperkingen in vraag, ze reiken ons andere benaderingswijzen en contexten aan. Het engagement van hun verzamelaars maakt dat mogelijk. Door hun passie en inspiratie te delen, zijn verzamelaars de geneesheren die het medicijn van de verbeelding aan elk van ons voorschrijven. Zonder twijfelen heb ik dus mijn ambtswoning opengesteld voor deze unieke tentoonstelling in Gent, de hoofdstad van onze provincie Oost-Vlaanderen, die volop meedingt naar de titel Europese Culturele Hoofdstad van 2030.”

Carina Van Cauter, gouverneur Oost-Vlaanderen

Bezoek de tentoonstelling

Iedereen is welkom om zich te laten inspireren. De tentoonstelling VERZAMELARTS loopt vanaf zaterdag 14 oktober tot en met zondag 29 oktober 2023 en is elke zaterdag en zondag vrij te bezichtigen van 14.00 tot 17.00 uur op de volgende locaties:

  • Ambtswoning Gouverneur Oost-Vlaanderen (Vlasmarkt 11, Gent)
  • Coutre M.A.M. (Kleinvleeshuissteeg 2A, Gent)
  • BNP Paribas Fortis (Kouter 6, Gent)