Diefstalpreventie is meer dan stevig slot op de deur

Politie

Voor de tweede keer dit jaar organiseerde de federale dienst Brandweer en Politie van de gouverneur een opleidingsdag voor diefstalpreventieadviseurs in Oost-Vlaanderen met als thema digitale criminaliteit. Diefstalpreventie is vandaag immers veel meer dan zorgen voor een stevig slot op de deur. Ook digitale diefstalpreventie behoort tot het takenpakket.

Digitale criminaliteit is een fenomeen waarbij een crimineel heel veel slachtoffers kan maken, maar zelf veel minder zichtbaar en kwetsbaar is dan bij klassieke woninginbraken. Met een lagere pakkans en een immens bereik hoeft het dus niet te verbazen dat deze vorm van criminaliteit enorm in de lift zit. Met deze opleidingsdag wil de gouverneur ook bij de diefstalpreventieadviseurs die omslag maken. Diefstalpreventie is vandaag immers veel meer dan zorgen voor een stevig slot op de deur. Ook digitale diefstalpreventie behoort tot het takenpakket.

Diverse sprekers uit organisaties die rond digitale criminaliteit werken, kwamen aan het woord, met name het CERT (Cyber Emergency Respons Team )van het Centrum voor Cybersecurity België, en Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. 

Slimme toestellen in huis: pas op voor inbrekers

Toestellen verbonden met internet zijn echt overal en we zijn er ons zelfs vaak niet meer van bewust. Een ‘slimme’ stofzuiger, wasmachine, verwarmingsinstallatie, slimme deurbel, de installatie van zonnepanelen,... met internet verbonden voorwerpen maken deel uit van ons dagelijks leven, maar zijn ze altijd veilig?

Slimme toestellen kunnen een aantal risico's inhouden wanneer ze gehackt worden. Daarom werd tijdens de opleiding veel aandacht besteed aan deze specifieke vorm van digitale criminaliteit.

"In de grijze zone tussen fysieke en digitale criminaliteit, kan deze relatief nieuwe vorm van criminaliteit een instrument worden ter bevordering van de klassieke inbraak. In de wereld van 'the internet of things’ begint langzaam maar zeker onze volledige woning uitgerust te worden met apparaten die verbonden zijn met het internet. Denk aan een slimme thermostaat waarmee je vanop afstand je verwarming kan instellen. Of een beveiligingscamera die je met je smartphone kan bedienen. Wanneer deze apparaten niet goed beveiligd zijn, vormen ze een loper voor elke woning. Preventie blijft de meest efficiënte methode om dit tegen te gaan."

Carina Van Cauter, gouverneur

Tips voor de beveiliging van slimme toestellen

Met de najaarcampagne van BeSafe@home geeft de overheid alvast deze tips om jouw slimme toestellen te beveiligen:

  1. Informeer jezelf goed op voorhand: zoek online recensies op over alle toestellen die je wil aankopen en vraag advies aan een technisch deskundige.
  2. Wees waakzaam bij ‘witte’ producten: vaak worden via webshops goedkopere afgeleiden van merktoestellen verkocht. Vaak beschikken deze toestellen echter over minder beveiligingsmogelijkheden. Zorg er dus zeker van dat je voldoende recensies hebt gelezen als je de aankoop van een dergelijk toestel overweegt.
  3. Volg de handleiding: eenmaal je een toestel hebt aangekocht, is het belangrijk om de beveiligingsmaatregelen toe te passen die in de handleiding opgesomd staan.
  4. Voer tijdig updates uit: om je toestellen na aankoop af te schermen voor inbrekers, is het belangrijk om regelmatig de nodige updates uit te voeren.
  5. Beveilig jouw WIFI-verbinding!

Niet vergeten: elektronische beveiliging - zoals deurbellen en camera’s die verbonden zijn met internet - kan enkel aanvullend een positief effect hebben. Het blijft essentieel om jouw woning mechanisch ook goed te beveiligen (bv. raam- en deursloten).

www.besafe.be