"Eenheid en succes in verscheidenheid"

Tijdens de viering van de Nationale Feestdag riep de gouverneur in haar toespraak op om met elkaar in dialoog te blijven, te luisteren en de hand te reiken.

Ter gelegenheid van de Nationale Feestdag organiseerde de gouverneur traditiegetrouw het Te Deum in de Sint-Baafskathedraal van Gent, gevolgd door een receptie, voor de allerlaatste keer in de binnentuin van het Provinciehuis. Het gebouw wordt immers verkocht, de diensten verhuizen eind dit jaar naar de Leopoldskazerne. In haar toespraak hield de gouverneur een pleidooi voor "eenheid en succes in verscheidenheid" door "met elkaar in dialoog te blijven, te luisteren en de hand te reiken". Ze feliciteerde ook onze koning Filip en koningin Mathilde, want het vorstenpaar zit intussen al 10 jaar op de troon.

"De voorbije tijd ervaarde ik veel ontevredenheid onder mensen. En dat raakt me zeer. Ik vind het dramatisch dat het vertrouwen in de overheid en de politiek zo tanende is. Immers binnen een democratie draait het in de eerste plaats toch om vertrouwen en legitimiteit. Vertrouwen in de instellingen die ons verbinden. De rechtstaat, de parlementen, onze regeringen. Als we niets meer delen, wat bindt ons dan nog?"

"De algoritmes van de sociale media sturen mee ons denken en bepalen wat we wel en niet zien, zonder dat we ons daar vaak echt bewust van zijn. Met als resultaat dat iedereen vooral zijn eigen mening versterkt ziet en een zekere gedeelde waarheid, een aantal fundamenten die we niet in vraag stellen, amper nog bestaat. Wellicht is dát de allergrootste uitdaging van dit tijdperk: een open geest bewaren. Door in dialoog te blijven met elkaar. Door naar elkaar te luisteren waarom de ander er anders over denkt. Eenheid en succes in verscheidenheid, zoals de Belgian Cats – met Laure Resimont uit Petegem-aan-de-Leie als Oost-Vlaamse vertegenwoordigster – het op het Europees kampioenschap basketbal gedemonstreerd hebben."