Herbekrachting samenwerkingsprotocol Vlaamse Ardennen

Veiligheid

Sinds 2009 bestaat er een interdisciplinair samenwerkingsprotocol tussen verschillende hulpdiensten in de Vlaamse Ardennen. Stap voor stap werd deze samenwerking uitgebreid. Ondertussen hebben tien organisaties zich met elkaar verbonden: de Brandweerzone Vlaamse Ardennen, de Politiezones van Brakel, Ronse, Vlaamse Ardennen, Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem, het AZ Glorieux Ronse, het AZ Sint-Elisabeth Zottegem en AZ Oudenaarde. Op 10 november 2021 werd deze samenwerking herbekrachtigd. De hulpdiensten verbinden zich hiertoe nóg nauwer te gaan samenwerken.

Het samenwerkingsverband tussen de hulpdiensten uit de regio heeft tot doel een veiligere en meer efficiënte tussenkomst te kunnen bieden over de verschillende disciplines heen. Op die manier worden interventies op een kwaliteitsvolle manier afgehandeld, met kennis van eenieders werkwijzen en aandachtspunten. Maar de samenwerking gaat nóg breder. Zo willen de hulpdiensten actief van elkaar leren en echte partnerschappen ontwikkelen, om steeds de meest adequate hulp te kunnen bieden wanneer het ertoe doet. Dit gebeurde reeds door procedures voor ongevallen en brand op elkaar af te stemmen, en ploegen van de verschillende disciplines met elkaar te laten oefenen. Ook werden reeds verschillende onderlinge afspraken gemaakt, zoals voor bijzondere situaties bij collocatie, verdwijningen en interventies met agressie.

Respect voor alle disciplines

Op 10 november 2021 werd deze samenwerking herbekrachtigd. Ook de Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, ondertekende de herbekrachtiging van dit samenwerkingsprotocol. Daarmee is ze de derde provinciegouverneur die de schouders onder deze samenwerking zet.

“In mijn eerste jaar als gouverneur ontdekte ik de kracht van inter- en multidisciplinair samenwerken. Ik ben zeer blij te mogen ervaren dat deze manier van denken er in onze provincie zit ingebakken. Iedereen heeft het afgelopen jaar zijn beste beentje voorgezet en dat heeft van iedereen een grote inspanning gevraagd. Mijn respect voor alle disciplines is dan ook enorm groot. Een samenwerking als deze kan ik dan ook alleen maar toejuichen. Hoe beter je elkaar kent, des te vlotter de samenwerking zal verlopen. Het is een eer mijn handtekening onder dit samenwerkingsprotocol te mogen plaatsen.”

Carina Van Cauter, gouverneur Oost-Vlaanderen