Maak de Ronde mogelijk, zak niet af naar het parcours

Oudenaarde -
Corona Veiligheid

Op zondag 4 april verwelkomt (Oost-)Vlaanderen het wielermonument de Ronde van Vlaanderen. Ook dit jaar zal die wedstrijd anders georganiseerd en beleefd worden.

Gouverneur Carina Van Cauter, de lokale besturen, de politie, de Belgische wielerbond en organisator Flanders Classics leveren maximale inspanningen om alles coronaproof te laten verlopen. Dat vertelden ze tijdens een persmoment in Oudenaarde.

Wielerfans van wereldklasse beleven de koers thuis

“Het Overlegcomité nam afgelopen week enkele noodzakelijke maatregelen om de coronapandemie in te dijken. Dat professionele wielerwedstrijden nog kunnen plaatsvinden is een opsteker voor ons mentaal welzijn. De koers is een welgekomen afwisseling die heel wat mensen niet willen missen.”

Carina Van Cauter, gouverneur Provincie Oost-Vlaanderen

Van de Ronde genieten, gebeurt echter van thuis, voor de televisie of via de radio. Publiek langs het parcours is verboden. Met uitzondering van wie er werkt of woont, maar dan geldt hoe dan ook het samenscholingsverbod van maximum 4 personen, hou je afstand en draag je verplicht een mondmasker. Start, aankomst, hellingen en kasseistroken worden hermetisch afgesloten, toegangswegen worden gecontroleerd.

“Ik ben ervan overtuigd dat de wielerfans deze boodschap opnieuw massaal zullen opvolgen. We hebben immers niet alleen renners en organisatoren van wereldklasse, ook onze wielersupporters verdienen die titel.”

Carina Van Cauter, gouverneur Provincie Oost-Vlaanderen

Protocol wielerwedstrijden: extra testen en voorzorgsmaatregelen

“Voor het imago van Vlaanderen als epicentrum van de wielersport is het ontzettend belangrijk dat deze wedstrijd kan plaatsvinden. Dat is mogelijk mits de afname van extra testen en het nemen van extra voorzorgsmaatregelen. Het protocol, zoals opgesteld door de UCI, werd door ons aangepast op vraag van de bevoegde ministers en experten. We beseffen dat we zware inspanningen vragen van organistoren, renners en medewerkers, ook financieel.”

Tom Van Damme, voorzitter van Belgian Cycling

Hele wereld jaloers op ons (overleg)model

Organisator Flanders Classics laat opnieuw het sportieve primeren en pakt opnieuw uit met een proactieve (media)campagne i.s.m. Sporza en Mediahuis.

“Uiteraard hadden we dat liever anders gezien. Maar er wordt vanuit de hele wereld jaloers naar ons gekeken, naar hoe wij met ons (overleg)model de koers coronaproof organiseren. Ik wil dan ook alle partners van harte bedanken.”

Tomas Van Den Spiegel, CEO Flanders Classics

250 euro boete

De Coördinatie- en Steundirectie  van de federale politie van Oost-Vlaanderen (CSD OVL) staat elk jaar in voor de coördinatie van het politioneel beheer, maar ook de lokale politiezones spelen een belangrijke rol om de veiligheid te garanderen.

“Er worden zondag 650 politiemensen ingezet, van Antwerpen tot in Oudenaarde. Zij zullen maximaal inzetten op sensibiliseren, maar verbaliseren indien de maatregelen niet worden gerespecteerd. Overtreders riskeren een minnelijke schikking van 250 euro per persoon.”

Alexander De Baets, commissaris en persofficier CSD OVL

Lokale maatregelen: veiligheidszones

Oudenaarde is trots dat de Vlaamse Ardennen en de stad in het bijzonder het decor vormen van de finale van ‘Vlaanderen’s Mooiste’. Ook lokaal worden maximale veiligheidsinspanningen geleverd.

“Er werden verschillende veiligheidszones afgebakend: de hellingen, de kasseistroken en andere plaatsen waar renners meermaals voorbijkomen. Deze worden fysiek afgesloten en bemand door politiediensten en stewards. Hetzelfde geldt voor de aankomstzone. Wielerfans en inwoners gaven op zondag 18 oktober gehoor aan de oproep om Ronde massaal thuis te volgen. Laat dit een voorbeeld zijn om ook op zondag 4 april de maatregelen nauwgezet te volgen. Zo maken we er opnieuw een veilige ronde van.

Marnic De Meulemeester, burgemeester Oudenaarde

Meer info

Sarah De Moor
woordvoerder gouverneur
0474 798 359
persdienst.gouverneur@oost-vlaanderen.be

Annelore Cleuren
Flanders Classics
0494 35 82 32
Annelore.Cleuren@flandersclassics.be

Guy Vermeiren
Belgian Cycling
02 349 19 60
guy.vermeiren@belgiancycling.be

Eva Roels
Stad Oudenaarde
055 31 72 51
Eva.Roels@oudenaarde.be

Alexander De Baets
CSD Oost-Vlaanderen, federale politie
0470 20 97 08
alexander.debaets@police.belgium.eu

Raadpleeg het protocol wielerwedstrijden