Bergen respect voor veiligheid!

Veiligheid

De wielerhoogmis van het Vlaamse voorjaar komt eraan. Op zondag 2 april dingen de renners naar de overwinning in de Ronde van Vlaanderen. De dag ervoor, op zaterdag 1 april, wagen de wielertoeristen zich aan het parcours. Op een persconferentie in aankomststad Oudenaarde, in aanwezigheid van gouverneur Carina Van Cauter, burgemeester Marnic De Meulemeester, Tomas Van Den Spiegel (Flanders Classics) en Carl Vansteenkiste (Peloton) kwamen de belangrijkste veiligheidsmaatregelen aan bod en werd de campagne ‘De koers in goede banen leiden, dat verdient bergen respect!’ voorgesteld.

Het wielermonument de Ronde van Vlaanderen staat ook op vlak van veiligheid prominent aan de top. En dat is nodig, want met een parcours en bijhorende wedstrijdkaravaan langs 33 gemeenten, heel wat randevenementen en duizenden wielerliefhebbers langs het parcours en op de fiets, zijn de risico’s legio. Traditiegetrouw wordt de veiligheidsketen bovenlokaal en multidisciplinair gecoördineerd door de gouverneur van Oost-Vlaanderen, in nauwe samenwerking met de gouverneur van West-Vlaanderen, de organisatie, de burgemeesters en alle veiligheidsdiensten.

De koers in goede banen leiden, dat verdient bergen respect!

De renners maken de koers, maar de supporters en de veiligheidsdiensten maken de koers mogelijk. Zonder hen, geen wedstrijd, geen cyclo en geen volksfeest. En dat geldt zeker voor de politiediensten en signaalgevers, die samen een onmisbare tandem vormen. Hun richtlijnen zijn er voor de veiligheid van iedereen. De overgrote meerderheid van de wielersupporters weet dat, de pretbedervers zijn zich hier onvoldoende van bewust. Steeds vaker worden de politiediensten en signaalgevers immers geconfronteerd met ongepast gedrag van supporters en weggebruikers op en langs het parcours.

Daarom lanceren de gouverneur van Oost-Vlaanderen en de Stad Oudenaarde, met ondersteuning van Flanders Classics en Peloton, ter gelegenheid van deze editie van de Ronde een sensibiliseringscampagne. Met deze campagne willen ze meer waardering vragen voor het werk van de politiediensten en signaalgevers. Want de koers in goede banen leiden – letterlijk en figuurlijk – dat verdient bergen respect. Of beter: een berg respect. De slogan wordt samen met een afbeelding van een signaalgever en politievrouw op de Wolvenberg in Oudenaarde aangebracht en zal tijdens het Rondeweekend dan ook prominent in beeld komen van de supporters, de deelnemers aan de Cyclo en de wielerliefhebbers voor de buis.

Geen glas langs het parcours

Op de belangrijkste hellingen en kasseistroken is glas langs het parcours verboden. Een bewuste keuze, want (gebroken) glas brengt risico’s met zich mee: voor de renners, voor de veiligheidsdiensten en voor de supporters zelf. De gouverneur, de lokale besturen en de organisator roepen de supporters dan ook op om geen glas mee te brengen langs het parcours.

De Mooiste, maar ook de Properste

Al vele jaren bouwt organisator Flanders Classics aan het milieuvriendelijke karakter van de wielersport, zet We Ride Flanders in op de sensibilisering van de deelnemers met de campagne ‘We care about cycling’ en nemen de lokale besturen maatregelen om afval op en langs het parcours te voorkomen.

Net zoals vorig jaar krijgen alle organisatoren van evenementen naar aanleiding van de Ronde op zondag daarom een verbod op het serveren van dranken in recipiënten voor eenmalig gebruik. De stad Oudenaarde en Flanders Classics zetten opnieuw ecoteams in om in de fanzones afval op te ruimen en mensen te sensibiliseren. Daarnaast gaan in samenwerking met OVAM enkele handhavers op pad, die toeschouwers wijzen op het feit dat elke vorm van afval op de grond gooien zwerfvuil is.

De campagne ‘Maak van Vlaanderens Mooiste ook de Properste’ van Mooimakers, in opdracht van Flanders Classics, We Ride Flanders en Stad Oudenaarde, zal ook dit jaar volop te zien zijn in het straatbeeld, langs het parcours en op digitale communicatiekanalen.

Download hier het beeldmateriaal

Genieten van dubbel sportief spektakel

De Ronde van Vlaanderen voor Elite vrouwen is aan haar twintigste editie toe. Net als de voorbije jaren rijden de vrouwen hun finale aansluitend op de mannen. Dat betekent dat de fans in de heuvelzone op dubbel sportief spektakel getrakteerd zullen worden. Aan de supporters wordt dan ook gevraagd om na de wedstrijd van de mannen ook te genieten van de passage van de vrouwen.

Download de fanguide

Gratis publieksparking en pendelbussen, extra treinen

De Ronde van Vlaanderen brengt elk jaar een massa mensen op de been, zeker in regio Oudenaarde. De lokale besturen leveren dan ook heel wat inspanningen om iedereen veilig en duurzaam naar de finale van de Ronde te brengen.

  • De auto wordt afgeraden.
  • Wie voor de fietst kiest, kan die achterlaten op één van de fietsenparkings in centrum Oudenaarde.
  • De NMBS zorgt voor extra treinen naar Ronse en Oudenaarde – gefinancierd door Stad Oudenaarde, Kluisbergen en Ronse en er is ook een uitgebreid aanbod met de vaste dienstregeling. Van aan het station in Oudenaarde kunnen supporters te voet naar de Markt, waar ze op zondagmiddag de ploegvoorstelling en de start van de Elite vrouwen vanop de eerste rij kunnen beleven.
  • Een gratis pendeldienst van De Lijn gefinancierd door Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Oudenaarde, Kluisbergen en Ronse - brengt supporters vanaf de gratis publiekparkings naar de zones Oude Kwaremont – Paterberg, Kruisberg – Hotond en de aankomstzone in Oudenaarde.

www.derondeinoudenaarde.be

www.rondevanvlaanderen.be/mobiliteit

Groot gelijk dat je nuchter en veilig rijdt!

Ook zonder (te veel) alcohol wordt de koers een feest. De lokale besturen en de organisator zetten ook deze editie in op de bewustmaking rond de gevaren van alcohol achter het stuur.

Zo voert de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) op zondag 2 april een sensibiliseringscampagne op de randparking in Oudenaarde. Onder het motto ‘Groot gelijk dat je nuchter rijdt’ spreken zij chauffeurs aan om hun verantwoordelijkheid te nemen door geen alcohol te gebruiken en na afloop van de Ronde iedereen veilig naar huis te brengen. Wie dit belooft, krijgt een ‘Groot Gelijk dat je nuchter rijdt – beloofd’-polsbandje dat hen de ganse dag zal herinneren aan deze belofte. Bij vertrek kunnen de chauffeurs die dat willen zich door vrijwilligers van de VSV laten checken met een alcoholsensor (snuffelaar). Wie negatief test, kan zijn/haar gegevens achterlaten en maakt kans op mooie koersprijzen, geschonken door Flanders Classics, Stad Oudenaarde en de gouverneur.

Als stok achter de deur organiseren de lokale politiezones alcoholcontroles in de regio.

Er wordt ook opgeroepen om de wegcode, de tijdelijke verkeersmaatregelen en de snelheidslimieten te respecteren. Om zogenaamde 'afsnijders' (supporters die verschillende passages van de wielrenners willen meepikken) te ontraden, worden er op zondag in de regio snelheidscontroles georganiseerd door de lokale politiezones.

Quotes

Carina Van Cauter, gouverneur provincie Oost-Vlaanderen:

“De renners maken de koers, maar de supporters en de veiligheidsdiensten maken de koers mogelijk. Zonder hen, geen wedstrijd, geen cyclo en geen volksfeest. In functie van hun veiligheid en die van de renners roep ik samen met de organisatie en de lokale besturen dan ook op om geen glas mee te brengen langs het parcours.”

“Met een sensibiliseringscampagne i.s.m. Stad Oudenaarde vragen we dit jaar meer waardering voor het werk van de signaalgevers en politiediensten. De richtlijnen van deze onmisbare tandem in de koers zijn er voor de veiligheid van iedereen. De overgrote meerderheid van de wielersupporters weet dat, de pretbedervers zijn zich hier onvoldoende van bewust. Steeds vaker krijgen signaalgevers en politiediensten immers af te rekenen met ongepast gedrag van supporters en weggebruikers op en langs het parcours. Dat is jammer, want de koers in goede banen leiden – letterlijk en figuurlijk – dat verdient bergen respect. Of beter: een berg respect.”

Marnic De Meulemeester, burgemeester Stad Oudenaarde:

“Zondag kunnen we voor de twaalfde keer op rij genieten van de aankomst van de Ronde in onze stad. Opnieuw verwelkomen we met open armen de vele wielerfans die deze wielerhoogmis van op de eerste rij willen beleven. Dit jaar vieren we bovendien een belangrijke mijlpaal: de twintigste editie van de aankomst en start van de vrouwen in Oudenaarde. We zijn erg fier dat we als stad hier deel van kunnen uitmaken, want dit geeft een boost aan onder andere de beleving in onze stad, aan de lokale horeca en aan het toerisme in onze stad”

“Zoals gewoonlijk maken we er met z’n allen opnieuw een groot volksfeest van. Om dat volksfeest vlot, aangenaam en veilig te laten verlopen, rekenen we op de hulp van talrijke vrijwilligers en hulpdiensten. Dankzij deze vrijwilligers houden we onze populaire heuvels afvalvrij of brengen we de wielerliefhebbers vlot tot onder andere de aankomstzone. En uiteraard zijn ook de seingevers en politiediensten cruciaal voor het veilige verloop van de Ronde. We vonden het daarom erg belangrijk om samen met de de gouverneur een sensibiliseringscampagne te lanceren om meer respect te vragen voor de dames en heren die in weer en wind deze wielerklassieker vlot laat verlopen.”

Tomas Van Den Spiegel, CEO Flanders Classics:

“We kijken er naar uit om al die duizenden fans weer langs het parcours te verwelkomen. Net als de voorbije jaren rijden de vrouwen hun finale aansluitend op de mannen. Dat betekent dat de fans in de heuvelzone op dubbel sportief spektakel getrakteerd zullen worden. Wie naar de fanzones op Koppenberg, Oude Kwaremont of Paterberg afzakt, beleeft zonder twijfel een sportief hoogstaande namiddag. Ook in Oudenaarde opent de fanzone aan de finish rond de middag z’n spreekwoordelijke deuren, want alle fanzones zijn uiteraard gratis toegankelijk. Bovendien kan je als je naar Oudenaarde afzakt niet alleen de opvolgers van Mathieu van der Poel en Lotte Kopecky met open armen ontvangen, maar sta je ook op de eerste rij bij de ploegenvoorstelling van de 20ste editie voor Elite Vrouwen. Een jubileum, dat moet gevierd worden met heel veel fans op de Markt in Oudenaarde.”

“De Ronde dat is traditioneel veel volk en daar zijn we heel blij om. Net als wij leven ook de renners een jaar lang toe naar deze hoogdag en dus staan naast het plezier ook veiligheid en respect hoog op de agenda. Voor de renners, maar ook voor de fans en voor onze medewerkers. Daar draagt iedereen die op welke manier dan ook deel uitmaakt van de Ronde zijn of haar steentje toe bij.”

Carl Vansteenkiste, Peloton:

“Het zal opnieuw één groot wielerfeest worden op zaterdag 1 april. Dan nemen zowat 16.000 enthousiaste fietsers deel aan We Ride Flanders, de Ronde van Vlaanderen Cyclo, en dit over hetzelfde parcours en in dezelfde sfeer als de profs de dag erna. Vanuit alle windstreken komen ze dit jaar opnieuw aangewaaid om te ervaren wat de Ronde van Vlaanderen betekent vanop de fiets en om de Vlaamse kasseien en hellingen te trotseren. Als organisator kijken we er dan ook enorm naar uit om alle deelnemers en de vele supporters langs het parcours opnieuw een onvergetelijke dag te bezorgen!”

“Net als de voorbije jaren neemt We Ride Flanders mee het voortouw om het evenement te laten verlopen in een sfeer van respect: voor de medefietsers, voor andere weggebruikers, voor omwonenden en voor de natuur. Een extra nadruk ligt dit jaar op respect voor de vrijwilligers en medewerkers die het evenement in goede banen leiden en daar van ’s morgens vroeg een hele dag voor in de weer zijn.”

Contact

Sarah De Moor
woordvoerder gouverneur Oost-Vlaanderen
0474 798 359
persdienst.gouverneur@oost-vlaanderen.be

Nathalie Lievyns
Stad Oudenaarde
0497 75 23 48
Nathalie.Lievyns@oudenaarde.be

Annelore Cleuren
Flanders Classics
0494 35 82 32
Annelore.Cleuren@flandersclassics.be

Gert Van Goolen
woordvoerder Peloton
0473 97 32 69
gert.vangoolen@golazo.com

Download persbericht (.pdf)