Snelheidscontroles tijdens Verkeersveilige Dag Oost-Vlaanderen

Veiligheid Politie

Op vrijdag 26 februari 2021 vindt voor de 25ste keer de Verkeersveilige Dag in Oost-Vlaanderen plaats.

Op meer dan 130 plaatsen in de provincie voeren de 27 lokale politiezones, de federale weg-, spoorweg- en scheepvaartpolitie op vraag van de gouverneur en de procureur-generaal snelheidscontroles uit. Goed voor een inzet van 291 operationele politiemensen. Ook andere controles – denk aan boorddocumenten, dragen van de gordel en gebruik van de gsm achter het stuur – zijn mogelijk.

25 Jaar geleden, op 27 februari 1996, vond een zware kettingbotsing plaats op de E17 ter hoogte van Nazareth. Meer dan 200 wagens raakten betrokken en er vielen 10 doden en 56 gewonden. De verkeersveilige dag is een herinnering aan dit zware ongeval.

“Het is een dag waarop we de snelheidsmaatregelen extra in de kijker zetten. En dat is nodig. In 2020 werden er maar liefst 558.038 snelheidsovertredingen vastgesteld in onze provincie (1). Snelheidsmaatregelen zijn geen pestmaatregelen, maar in de eerste plaats veiligheidsmaatregelen. Overdreven en onaangepaste snelheid blijven immers de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Te snel rijden veroorzaakt 30% van alle ongevallen met dodelijke afloop (2). Naar schatting eiste overdreven of onaangepaste snelheid in Oost-Vlaanderen de voorbije drie jaar gemiddeld zo'n 19 levens per jaar (3).”

Bezoek aan een opstelplaats

De gouverneur en de procureur-generaal brengen die dag een bezoek aan enkele opstelplaatsen om hun appreciatie uit te drukken voor de inzet van de politiediensten.

09u00: PZ Aalst, Merestraat
09u45: PZ Erpe-Mere/Lede, N9
10u25: PZ Zottegem/Herzele/SLH, Wettersesteenweg

Wil u aanwezig zijn tijdens één van deze bezoeken, dan vragen we om vooraf aan te melden (persdienst.gouverneur@oost-vlaanderen.be of 0474 798 359). U ontvangt nadien de exacte locatie. Opgelet: vergeet de coronamaatregelen niet (afstand houden, mondmasker, …).

Cijfers

De coördinatie- en steundirectie Oost-Vlaanderen van de federale politie verzamelt dankzij de input van alle deelnemende eenheden alle cijfers over de controles en overtredingen tijdens de Verkeersveilige Dag. Deze cijfers zullen achteraf ook aan de pers worden bezorgd.

Meer info

Sarah De Moor
woordvoerder gouverneur
0474 798 359
persdienst.gouverneur@oost-vlaanderen.be

(1)Bron: Barometer Verkeer Oost-Vlaanderen, december 2020
(2)Bron: Themadossier verkeersveiligheid nr. 9 van Vias Institute, 18/8/2020
(3)Op basis van Barometer Verkeer Oost-Vlaanderen, december 2020