Het KMI voorspelt vandaag, vrijdag 18 februari 2022, een zware storm en kondigt code oranje af voor provincie Oost-Vlaanderen. Blijf binnen! Het e-loket 1722 werd geactiveerd als je de brandweer nodig hebt voor stormschade, maar er niemand (potentieel) in levensgevaar is.
Het KMI voorspelt vandaag, vrijdag 18 februari 2022, een zware storm en kondigt code oranje af voor provincie Oost-Vlaanderen. Het zwaartepunt van de storm ligt voor onze provincie tussen 15u00 en 17u00, met rukwinden tussen 90 en 120 km/h.
Blijf binnen!
Binnen ben je tijdens de storm het veiligst. Moet je toch de baan op, hou dan rekening met deze tips:
- Haal je kinderen vóór 14u00 of na 17u00 af van school. De gouverneur en burgemeesters hebben aan alle scholen gevraagd om zich in dit verband te organiseren.
- Schuil of parkeer nooit onder een boom.
Meer tips vind je op de website van Vias.
Wees voorbereid
Maak losse voorwerpen vast of zet ze binnen (bv. tuinmeubelen, trampoline). Zorg dat je huisdieren binnen zitten.
Meer tips vind je op de website van het Nationaal Crisiscentrum
1722 geactiveerd: wanneer 1722 contacteren bij noodweer?
Als je tijdens of na dit noodweer brandweerbijstand nodig hebt voor stormschade, maar er niemand (potentieel) in gevaar is, kan je
- online brandweerhulp vragen via het e-loket op www.1722.be
- of het nummer 1722 bellen.
Tijdens piekmomenten kan dat nummer echter overbevraagd zijn, waardoor er een wachtrij kan ontstaan. Het e-loket biedt een alternatief. Het loket handelt de aanvraag op dezelfde wijze af als een oproep naar het nummer 1722, maar dan digitaal. Elke aanvraag die via het nationaal loket wordt ingevuld, wordt verstuurd naar de juiste hulpverleningszone.
Heb je geen hulp nodig van de brandweer? Doe dan na de storm een beroep op een gekwalificeerde vakman of herstel het zelf.
Wanneer het noodnummer 112 bellen bij noodweer?
Tijdens noodweer mag je enkel naar het noodnummer 112 bellen voor gevallen waarbij iemands leven in gevaar kan zijn. Als je dringend een ziekenwagen nodig hebt, als je huis in brand staat of dreigt in te storten of als er op een drukke weg een risico is op een auto-ongeluk bijvoorbeeld.
Storm voorbij en schade?
Neem foto’s van de beschadigde plaatsen: ze kunnen nuttig zijn voor je verzekeringsdossier. Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. Hij/zij zal al je vragen beantwoorden en je helpen om de procedure op te starten om het schadegeval te regelen.
Lokale maatregelen
Het is mogelijk dat jouw stad/gemeente lokale maatregelen heeft afgekondigd (bv. het afsluiten van bepaalde gebieden, het annuleren van evenementen). Meer informatie vind je via de communicatiekanalen van jouw stad of gemeente.