Eerste spadesteek ombouw R4WO

Strategische projecten

Op maandag 27 mei 2024 verzamelden alle betrokken partijen van het project R4WO in Gent voor de eerste spadesteek van de werken aan de R4 West en Oost tussen Gent en Gentse haven. 

De nieuwe R4 zal omgeving, mens én natuur met elkaar verbinden. Met het project wordt verkeer op de R4 vlotter en veiliger, en de wijken eromheen rustiger en beter bereikbaar. Het gaat aan de westkant om het deel van de R4 tussen de N9 in Wondelgem en de E34 in Zelzate, en aan de oostzijde van het ‘Eurosilo’-knooppunt in Oostakker tot in Wachtebeke. Met deze ombouw investeert de Vlaamse overheid in vlotter en veiliger autoverkeer mét leefbare woonkernen en veilige en comfortabele fietspaden.

Het project is een grote investering (726 miljoen euro) in leefbaarheid op en rond de R4. In de toekomst vermindert het aantal op- en afritten en rijdt gemotoriseerd verkeer vlot van Gent-Noord naar het Gentse Havengebied, zonder gelijkgrondse kruispunten tegen te komen.  Dankzij nieuwe bruggen, tunnels en onderdoorgangen kan plaatselijk verkeer onder de R4 doorrijden of eroverheen. Zo rijdt het verkeer vlotter door en is er minder kans op gevaarlijke situaties tussen weggebruikers. De verbinding tussen woonwijken aan weerskanten van de R4 wordt hiermee ook een pak veiliger.

"Als voorzitter van de stuurgroep dank ik minister Lydia Peeters en de Vlaamse regering, voor deze belangrijke investering en de lokale besturen, de Werkvennootschap en North Sea Port voor de constructieve samenwerking. Met deze totaaltransformatie realiseren we veilig en vlot verkeer tussen de haven, de woonkernen en de omliggende gebieden, rustigere en beter bereikbare woonwijken én veilige en comfortabele fietspaden."

Gouverneur Carina Van Cauter, voorzitter van de stuurgroep R4WO

De voorbereidende werken zijn gestart. In augustus 2025 starten de effectieve werken aan de ombouw zelf: 22 (kruis)punten op en langs de R4. Volgens de huidige planning zijn de werken begin 2031 afgerond. Het totaalproject met een kostenplaatje van 726 miljoen euro focust niet alleen op het fiets- en wegverkeer, maar dus ook op de natuur en het landschap.

Meer info

www.r4wo.be

Foto (v.l.n.r.): Daan Schalck (CEO North Sea Port), Wouter Casteels (algemeen manager De Werkvennootschap), Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters en gouverneur Carina Van Cauter.