Hele dag controles tijdens Verkeersveilige Dag

Politie

Op meer dan 120 locaties in de provincie Oost-Vlaanderen worden op dinsdag 27 februari 2024 verkeerscontroles uitgevoerd. Met deze Verkeersveilige Dag willen de initiatiefnemers - de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter en de procureur-generaal i.s.m. de lokale politiezones en de federale weg- en scheepvaartpolitie – de Oost-Vlaamse autobestuurders sensibiliseren rond de gevaren van vier grote killers in het verkeer: rijden onder invloed van alcohol en drugs, het niet dragen van een gordel, afleiding (gsm’en achter het stuur) en overdreven en onaangepaste snelheid.

Overdreven en onaangepaste snelheid zijn dé belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Internationaal wordt er over het algemeen van uitgegaan dat ongeveer een derde van de dodelijke ongevallen (mede) veroorzaakt wordt door overdreven of onaangepaste snelheid. Ook gsm-gebruik achter het stuur verhoogt het risico op een ongeval voor automobilisten, d.i. met een factor 3,6. Over het algemeen wordt geschat dat afleiding een rol speelt bij 5 - 25% van de verkeersongevallen in Europa (bron: Vlaamse Stichting Verkeerskunde - VSV).

“Met de Verkeersveilige Dag willen we de Oost-Vlaamse bestuurders aanzetten om hun gedrag aan te passen.Eerst sensibiliseren en vervolgens controleren. Menselijk gedrag blijft immers nog altijd de belangrijkste oorzaak van zware en dodelijke verkeersongevallen. Daarom is de snelheidslimiet ook de veiligheidslimiet en focus je beter op de weg i.p.v. op jouw gsm.”

Gouverneur Carina Van Cauter

Deze actie sluit mooi aan op de nieuwe sensibiliseringscampagne rond afleiding in het verkeer van de VRT i.s.m. de Vlaamse Overheid met zangeres Pommelien Thijs als boegbeeld.

Bezoek aan een controlepost

De gouverneur brengt tijdens de Verkeersveilige Dag op dinsdag 27 februari 2024 om 08u30 een bezoek aan een controlepost van Politiezone Wetteren/Laarne/Wichelen (op het grondgebied van Laarne) om haar appreciatie uit te drukken voor de inzet van de politiediensten. Ook de korpschef en de burgemeesters zullen aanwezig zijn. Deze controlepost focust op het thema afleiding in het verkeer.

Wil u aanwezig zijn tijdens dit bezoek, dan vragen we om vooraf aan te melden (persdienst.gouverneur@oost-vlaanderen.be of 0474 798 359). U ontvangt nadien de exacte locatie.

Resultaten

De coördinatie- en steundirectie Oost-Vlaanderen van de federale politie verzamelt dankzij de input van de deelnemende eenheden alle cijfers over de controles en overtredingen tijdens de Verkeersveilige Dag. Deze cijfers zullen op woensdagnamiddag 28 februari 2024 aan de pers bezorgd worden.

Contact

Sarah De Moor
woordvoerder
0474 798 359
persdienst.gouverneur@oost-vlaanderen.be