Op alle vlakken meer dan geslaagd!

Veiligheid

De veiligheidsdiensten, lokale besturen en organisator kunnen samen terugblikken op een geslaagde 106de editie van de Ronde van Vlaanderen. 

“Deze Ronde van Vlaanderen is op alle vlakken meer dan geslaagd”, zegt Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter, verantwoordelijk voor de multidisciplinaire veiligheidscoördinatie. “De samenwerking tussen alle veiligheidsdiensten verliep andermaal vlekkeloos en de Oost-Vlaamse overwinning van Lotte Kopecky was de perfecte afsluiter van de dag. Oost-Vlaanderen boven, zou ik zo zeggen! En daarvoor moet ik alle partners van harte bedanken: de veiligheidsdiensten, de lokale besturen, de organisator én de wielersupporters, die opnieuw massaal aanwezig waren langs het parcours.” 

De politiediensten kloppen af op zeven administratieve aanhoudingen, waarvan vijf voor openbare dronkenschap en twee voor ordeverstoring. “Deze zijn echter niet representatief voor het gedrag van de wielersupporters. Zij gedroegen zich voorbeeldig tijdens de wedstrijd.” 

11de aankomst in Oudenaarde 

Voor het elfde jaar op rij ligt de aankomst van Vlaanderens Mooiste in de Minderbroedersstraat in Oudenaarde. Na twee jaren zonder publiek, werd in het centrum van Oudenaarde opnieuw een uitgebreide publiekszone en heel wat randanimatie georganiseerd. “We hebben enorm uitgekeken naar deze Ronde: eindelijk opnieuw het vertrouwde volksfeest van weleer. Het was bijzonder fijn om opnieuw alle koersliefhebbers op onze hellingen, in onze regio, aan de aankomstzone en op de Oudenaardse Markt te mogen verwelkomen. Er was veel volk op de baan, maar tot nu toe kunnen we absoluut spreken van een rustige, veilige én propere Ronde”, zegt burgemeester Marnic De Meulemeester.  

Propere Ronde 

Stad Oudenaarde zette deze editie extra in op een propere Ronde, samen met organisator Flanders Classics, de diensten van de gouverneur, Mooimakers en de andere lokale besturen langs het parcours. Onder het motto 'Maak van Vlaanderens Mooiste ook de Properste' werd opgeroepen om geef afval op de grond te gooien. “Tijdens het afgelopen wielerweekend waren er zowel ecoteams als handhavers op pad", vertelt burgemeester Marnic De Meulemeester. "Ecoteams ruimden actief zwerfvuil op, handhavers stelden inbreuken vast. De handhavers hebben in het centrum van de stad tientallen mensen aangesproken en konden over het hele weekend heen 26 inbreuken op het zwerfvuilbeleid vaststellen. We kunnen dus concluderen dat de wielerfans er tot nu toe samen met ons effectief een propere Ronde van gemaakt hebben."

Gouverneur Carina Van Cauter vult aan: "Ook het verbod op dranken serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik werd door de organisatoren van randevenementen goed nageleefd. Deze resultaten zijn een stimulans om hier in in de toekomst nog verder op in te zetten."

Fantastische dag

“De renners, de wielerfans en wij als organisatie kunnen terugblikken op een fantastische dag", zegt Flanders Classics CEO Tomas Van Den Spiegel. "Het deed enorm veel deugd om na twee veel te stille edities eindelijk weer samen de koers te kunnen beleven. Alles is vlot verlopen, zonder grote incidenten en met twee heel mooie winnaars om aan de erelijst van Vlaanderens Mooiste toe te voegen."

 

Resultaten alcohol

Ook zonder alcohol is de koers een feest. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) voerde op zondag 3 april een sensibiliseringscampagne rond alcohol en drugs in het verkeer op de randparkings. Ze konden 300 supporters bereiken en overhalen om een polsbandje aan te doen en zo de belofte te maken om nuchter te blijven en zijn/haar passagiers veilig thuis te brengen. Dit alles onder de slogan ‘Groot Gelijk dat je nuchter rijdt’.

De (lokale) politiediensten voerden in de regio alcoholcontroles uit. Van de 610 afgenomen ademtesten bleken er slechts 9 positief.

Contact

Sarah De Moor
woordvoerder gouverneur Oost-Vlaanderen
0474 798 359
persdienst.gouverneur@oost-vlaanderen.be

Nathalie Lievyns
Stad Oudenaarde
0497 75 23 48
Nathalie.Lievyns@oudenaarde.be

Annelore Cleuren
Flanders Classics
0494 35 82 32
Annelore.Cleuren@flandersclassics.be