"We hebben nood aan verbeelding"

Ter gelegenheid van de provinciale nieuwjaarsontvangst en de eerste provincieraad van het nieuwe jaar richtte de gouverneur van Oost-Vlaanderen zich in haar nieuwjaarstoespraak tot alle aanwezigen. 

De gouverneur blikt terug op een jaar waarin de crisissen elkaar leken op te volgen, maar waarin de Oost-Vlamingen zich van hun meest vertederende kant lieten zien.

"Dachten we dat corona dé crisis was om te verslaan, dan heeft 2022 de lat alweer wat hoger gelegd. De oorlog in Oekraïne bracht dag na dag onmenselijk leed. Families werden uit elkaar gedreven en duizenden ontheemde burgers zochten bescherming in ons land. De solidariteit in Oost-Vlaanderen was immens, zowel bij de bestuurlijke instanties als bij de burgers. Maakten we ons zorgen over de toegenomen polarisering in onze samenleving, dan bewees #plekvrij opnieuw dat je er in Oost-Vlaanderen niet alleen voorstaat. Afgelopen jaar werden in onze provincie tot 70% van de vluchtelingen bij mensen thuis opgevangen. Ook vandaag blijft de opvang bij gastgezinnen een belangrijke pijler van de getoonde solidariteit. Als het er op aankomt, laten de Oost-Vlamingen zich van hun meest vertederende kant zien."

De problemen van vandaag vragen om oplossingen die we niet vinden in de waan van de dag, maar door vooruit te denken en plannen te maken. En daarbij ook de verbeelding te durven laten spreken.

"We hebben nood aan verbeelding, want dan zijn de oplossingen oneindig. Platgetreden paden durven te verlaten, in een breder perspectief durven te redeneren. Meer dan ooit in deze vloeibare tijden, waarin er geen absolute zekerheden meer lijken te bestaan."

En samenwerken is daarbij de basis om beter te doen.

"Elk niveau zijn rol, maar vooral de samenwerking tussen de verschillende rollen is essentieel om resultaten te boeken. Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt. Geen enkel probleem staat op zichzelf.  Ecologie raakt aan welzijn, welzijn raakt aan veiligheid, veiligheid raakt aan duurzaamheid."

Lees de hier de volledige toespraak