Zwanger? Contacteer je huisarts om je prioritair te laten vaccineren!

Alle zwangere vrouwen kunnen zich prioritair laten vaccineren tegen COVID-19 met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna, ongeacht wanneer tijdens de zwangerschap. Daarvoor moeten ze wel zelf contact opnemen met de huisarts. Het vaccin beschermt zowel de moeder als de baby tegen de ernstige gevolgen van een coronabesmetting.

Bescherm jezelf en je baby, gelijk wanneer tijdens je zwangerschap

De Hoge Gezondheidsraad adviseert om alle zwangere vrouwen prioritair te vaccineren tegen COVID-19, ongeacht wanneer tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus dan niet-zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen die besmet raken met COVID-19 lopen ook een hoger risico op premature bevalling en keizersnede dan gezonde zwangere vrouwen. 

Vaccinatie tegen COVID-19 beschermt bovendien niet alleen de moeder, maar ook de baby. Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Die antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. 

mRNA-vaccins en zwangerschap

Als je zwanger bent, krijg je in Vlaanderen het vaccin van Pfizer-BioNTech of Moderna toegediend. Dat zijn mRNA-vaccins. Op basis van het werkingsmechanisme en de inmiddels verkregen gegevens over deze vaccins, bestaan er geen redenen om aan te nemen dat deze vaccins tegen COVID-19 onveilig zouden zijn bij gebruik in de zwangerschap. Studies hebben ook geen ernstige bijwerkingen gemeld. 

Zwanger? Contacteer je huisarts!

Wil je als zwangere vrouw prioritair gevaccineerd worden, dan moet je zelf contact opnemen met je huisarts. Huisartsen kunnen hun zwangere patiënten op de lijst voor prioritaire vaccinatie zetten, zodat je snel je uitnodiging ontvangt en je een prikje kan krijgen in het vaccinatiecentrum. Heb je geen vaste huisarts? Neem dan contact op met een huisarts naar keuze. Iedere huisarts kan deze procedure in orde brengen. Ga je niet in op om je prioritair te laten vaccineren, dan wordt je uitgenodigd volgens je leeftijd.